Enligt Försvarets radioanstalt har cyberspionaget mot Sverige ökat. Foto: TT

FRA: Cyberspionaget mot Sverige ökar

Uppdaterad
Publicerad

Utländsk underrättelsetjänst använder sig allt oftare av cyberangrepp i försök att stjäla hemlig information i Sverige.

Enligt Försvarets Radioanstalt, FRA, finns det i dag över 100 länder som utvecklar kunskap för att kunna göra avancerade IT-angrepp mot andra stater eller utländska företag.

Sverige har vid flera tillfällen utsatts för cyberattacker där utländsk underrättelsetjänst haft som mål att komma över känslig information.

Det berättar informationschefen på FRA, Anni Bölenius, för Ekot i Sveriges Radio.

– Vi har sett att antalet angrepp har ökat, men framför allt att de har blivit mer och mer avancerade, säger Anni Bölenius.

Enligt Bölenius är underrättelsetjänsterna ute efter uppgifter om exempelvis Sveriges militära förmåga, forskning och utveckling.

”Riktade attacker”

Exakt hur många av de runt 100 länder som har förmågan att utföra den här typen av angrepp som faktiskt angripit svenska mål, och hur många angrepp som har upptäckts, vill Anni Bölenius inte svara på.

Hon menar att det kan ge en bild av FRA:s förmåga att upptäcka just den här typen av attacker – men hon säger att själva angreppet kan avslöja något om vem som ligger bakom.

– Det är inte ovanligt att man planterar in skadlig kod hos ett mål, som man låter ligga ett tag för att användas vid rätt tillfälle. Det är riktade attacker, säger hon till Ekot.

Företag kan drabbas

Inte bara viktiga militära mål angrips. Även privata företag i Sverige drabbas. Det säger Rickard Dittmer, som arbetar med så kallade cyberförsvarstjänster, till Ekot.

Även han menar att man kan se en ökning av antalet angrepp. Enligt Dittmer verkar attackerna vara statsunderstödda.

– Till skillnad från Sverige finns det andra länder där staten och företagen är mycket mer sammanvävda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.