Bilderna är bara några veckor gamla, men redan nu historiska. Upprorsmakarna som stormar kongressbyggnaden Capitolium i Washington DC, krossandes fönster och dörrar på väg in i byggnaden där vandaliseringen fortsätter. Den våldsamma stormningen har chockerat både i USA och världen om.
På plats fanns brittiska tv-kanalen ITV:s Washingtonkorrespondent Robert Moore. Han följde folkmassan ända in på kontoret tillhörande representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.
– Vi hörde i realtid hur arga de var, hur frustrerade och deras ursinne mot det politiska etablissemanget, säger han i en videointervju.
Sågar Twitters beslut
Han beskriver det som en brokig ”mobb”, men gemensamt för dem alla var deras hängivenhet gentemot president Trump. Enligt Moore ser de honom som ett offer för det politiska systemet – en martyr.
På den punkten får han medhåll av Gavin Wax, ordförande för Unga republikaner i New York. Han har beskrivits som ett framtidshopp inom det republikanska partiet.
– Den som säger att Trump-rörelsen är död är korkad – väldigt korkad, säger han och ger en känga åt Twitters beslut att stänga Trumps konto.
– Det var ett dåligt PR-drag och det gör honom till martyr.
Hemmasnickrat martyrskap
Just den här martyrbilden är något som Trump-administrationen själv har odlat, enligt Jack Werner, journalist och författare.
Som exempel beskriver Werner hur Trumps politiska rådgivare Kellyanne Conway tidigt framhöll att han som president gjort stora ekonomiska uppoffringar. Många anhängare har en bild av att han har lidit för dem.
– Det finns väljare som anser att han har tagit skit för deras skull, säger Jack Werner.
Tisdagens säsongspremiär av Utrikesbyrån tar sig an den avgående Donald Trumps roll som martyr i anhängares ögon. Se det här på SVT Play eller 22.00 i SVT2.