Om 50 år har jordens befolkning blivit både fler och äldre. Samtidigt gör klimatpåverkan det omöjligt att producera mat på flera landytor runt om i världen. Det här ställer stora krav på framtidens matproduktion.
– Vi måste producera mer mat för fler på en mindre yta i framtiden. Dessutom är det färre som kan jobba i produktionen, eftersom befolkningen blir allt äldre, säger Charlotte Eklund-Jonsson.
Framtidsmat
– Det händer väldigt mycket som ger hopp för framtidens matproduktion. Sverige är ett av de länderna där det finns mycket kunskap och många innovativa lösningar. Så jag gissar att vi kommer kunna äta mycket av det vi äter i dag, på framtidens julbord, säger Charlotte Eklund-Jonsson.
Prinskorv gjort på svamp från jästankar, köttbullar av nötkreatur som släppt ifrån sig mindre metangas och choklad med fett producerat ur koldioxid – det är några av rätterna som skulle kunna stå framdukade på julbordet om 50 år.
I videon får du veta mer om hur ett julbord skulle kunna se ut i framtiden.