I början av förra århundradet sattes den skånska orten Mölle på kartan när turister flockades på klipporna i randiga baddräkter. Både män och kvinnor bar plagget, som kan liknas vid dagens t-shirts.
Badkläderna väckte anstöt när de spreds över Sverige på vykort, men ännu värre var att män och kvinnor faktiskt badade tillsammans.
– Det var ju väldigt ovanligt, det gjorde man bara inte, säger Marianne Larsson, intendent på Nordiska museet avdelningen kulturhistoria center för dräkt och mode.
Under tidens gång blev bakkläderna allt mindre och många associerar kanske den lilla bikinin med badmodet från 60-talet och framåt. Men faktum är att den lanserades redan 1946. Namnet fick den av atomvapensprängningar på Bikiniatollen i Stillahavet samma år.
– Designern menade att badplagget hade samma sprängstoff, säger Marianne Larsson.
Slutar inte väcka känslor
Badkläder har väckt känslor i alla tider – från det syndiga Mölle, via bikinin till topplessolande och heldräkter. Och trots att det idag finns det en stor marknad av badkläder – allt från heltäckade dräkter i neonfärger till mini-varianter i gråskala – bubblar känslorna ibland upp kring badkläder.
Ett exempel på senare år var när unga killar började bära de större surfshortsen menar Marianne Larsson.
– Surfshortsen som inte hade en innerbyxa så de kunde ramla av när man dök i. Då började grabbarna använda kalsonger under och så blev det ett mode. Då blev det ju ett ståhej för att de inte fick bada i simhallar till exempel.
*Följ med genom historien i klippet ovan.