Google stängde ned sin sökmotorstjänst i Kina år 2010 när landets styre krävde att företaget skulle anpassa den till den kinesiska censuren. Men företaget har inte gett upp planerna på en ny variant, berättar vd:n Sundar Pichai vid en techkonferens i USA, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
– Vi vet inte om vi ska eller kan göra detta i Kina, men vi kände att det var viktigt att utforska, säger Pichai.
– Jag tror att det är viktigt för oss med tanke på hur viktig marknaden är och hur många användare som finns där. Vi känner oss skyldiga att noga överväga detta.
Projekt avslöjades
I augusti i år avslöjade den undersökande journalistiska sajten The Intercept att Google fortfarande arbetar mot Kina, i ett hemlighållet projekt som kallas ”Project Dragonfly”. Enligt interndokument har företaget planerat för hur man i en ny sökmotor skulle blockera sajter, anpassa sökresultat och arbeta i enlighet med censuren, bland annat när det gäller sökningar om mänskliga rättigheter och demokrati.
Google-vd:n Pichai medger att projektet existerar och lyfter fram andra sidor.
– Det visar sig att vi skulle kunna erbjuda svar till 99 procent av alla sökningar, säger han.
– Och det finns många, många områden där vi kan erbjuda bättre information än den som finns tillgänglig.
Pichai poängterar att Google alltid ”balanserar en samling värderingar” och att företaget följer lagen i de länder där det är verksamt.
Anställda kritiserar
I ett öppet brev från en grupp Google-anställda, som publicerades av Buzzfeed i augusti, ställs krav på att Google ändrar sitt arbetssätt.
”Vår industri har gått in i en ny era av etiskt ansvarstagande: val vi gör spelar roll på en global nivå. Ändå fick flera av oss höra om 'Project Dragonfly' först genom nyhetsrapporteringen i augusti”, lyder brevet.
Bakom det som kallas ”den stora brandväggen” – ”The great firewall”, en referens till den kinesiska muren – censureras stora mängder information och många tjänster är blockerade. Facebook, Twitter, Youtube och många utländska medier är till exempel inte tillgängliga i Kina.