Helena Löfgren är psykoterapeut och arbetar med sektproblematik: ”I sådana här grupper blir alla medel att nå himmelriket legitima.” Foto: Arkiv/SVT

Psykoterapeuten: Därför hamnar människor i sekter

Uppdaterad
Publicerad

Under många år utstod medlemmar i Knutby Filadelfia psykisk och fysisk misshandel utan att lämna församlingen. Frågan är hur det kunde gå så långt, och varför de stannade kvar? Uppdrag granskning ställde frågorna till Helena Löfgren, terapeut med lång erfarenhet av att hjälpa människor som lämnat sektliknande grupper.

– Ofta är det första man finner väldigt mycket vänlighet, omtanke och värme. Det är alldeles, alldeles underbart. Som en förälskelse. Det är ju inte förrän senare när man har knutit an och det är ett väldigt, väldigt starkt band som man börjar få se andra sidor, säger Helena Löfgren. 

Hon är legitimerad psykoterapeut och var med och startade föreningen Sesam, av och för avhoppare. Sedan 2009 har hon jobbat professionellt med behandling och sektproblematik. I dag får flera före detta medlemmar i Knutby Filadelfia behandling av henne.

Mord i Knutby

Våld i kärlekens namn

– I sådana här grupper så är det en etik som jag kallar att ändamålen helgar medlen. Det vill säga att alla medel att nå det här himmelriket, eller vad det nu är man vill nå, så är det legitimt. Man definierar ofta om kärlek och lojalitet till att det kan inrymma våld i kärlekens namn och här uppstår den här förvirringen, säger hon. 

Många av de före detta församlingsmedlemmar som Uppdrag granskning intervjuar vittnar om att de villigt lät sig styras av församlingens ledare, däribland Åsa Waldau, och att de utsattes för både fysisk och psykisk misshandel om de ansågs vara ”fel”. Men många vittnar också om att de inte bara var offer utan också förövare, och själva deltog i styrningen i det som de idag betraktar som en sekt.

Utför ledarens order

– Det blir ofta så att man själv blir delaktig i att rekrytera eller att utföra ledarens order. Lojalitet mäts ju ofta i villigheten att utföra order. Men om du hamnar i en situation där en ledare ger dig ett visst ansvar kanske över några andra så att du kommer upp ett hack och de som är under dig kanske inte gör vad de ska så är ju du misslyckad, säger Helena Löfgren. 

Det är många som vi pratar med nu som har varit medlemmar i Knutby i många år som säger till oss ”jag är inte dum, hur har jag kunnat gå på allt det här?”, vad är ditt svar till dem? 

– Det är precis det, en jätteviktig fråga för det har inte med intelligens att göra. Det är som att bilen är trasig på ett ställe, men resten funkar alldeles utmärkt. Så man kan vara högpresterande i sitt yrke, men i sådana här sammanhang så är man konstant rädd för djävulen eller vad det nu är. Så man hålls ju i konstant stress som gör att man vidmakthåller rädslan och oförmågan att tänka klart om just det här.

Uppdrag gransknings reportage om församlingen i Knutby sänds klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 14 februari 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Knutby

Mer i ämnet