Avslöjar: S-politikernas hemliga upplägg – rätt adress kan säkra miljonarvoden

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan avslöja socialdemokratiska politiker som äger villor men har folkbokfört sig i stugor eller på andra platser där de enligt grannar inte bor. På riksdagsledamoten Tomas Kronståhls (S) adress öppnar en tysk man dörren: 

– Nej, han bor inte här. Det här huset hyrs ut.

Dagen innan granskningen publiceras adressändrar Kronståhl.

Tomas Kronståhl  (S) sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott och var fram till 1 november även ledamot i Västerviks kommunfullmäktige. Tidigare var han kommunstyrelsens ordförande i samma stad. Enligt kommunallagen ska man som politiker bo i den kommun där man är förtroendevald. Kronståhl har varit skriven i en liten lägenhet i Västervik och sedan fem år tillbaka i en stuga i samma kommun.

Men enligt grannar bor Kronståhl på en helt annan adress. I villan han äger i grannkommunen Vimmerby, där frun är skriven.

– Jag vill inte ha så mycket synpunkter på det. Men jag vet ju vad folk tycker. Jag vet vad mina partikamrater tycker också, säger Berith Söderström, sommarboende granne och kommunpolitiker (S).

Se reportaget: Maktens bostäder del 2

Sedan den 1 juli har lagen som rör bostäder och ersättning till riksdagsledamöter skärpts. Bostaden där ledamoten är folkbokförd måste vara inrättad för permanent boende för familjen och disponeras av ledamoten. Ledamoten har annars inte rätt till övernattningsbostad i Stockholm.

Hyr ut stugan till tyskar 

Stugan som Kronståhl (S) uppger som permanent boende hyrs ut via en internationell förmedling för semesterboende. Genom att vara folkbokförd i stugan har Kronståhl kunnat behålla sina politiska uppdrag och fått arvoden i Västerviks kommun. Fram till 2018 som kommunstyrelsens ordförande och därefter som ledamot i kommunfullmäktige.

Tomas Kronståhl menar att han bor på två ställen och att han spenderar tillräckligt mycket tid i stugan för att vara folkbokförd där.

– Jag vet inte vad som är problemet. Kan inte förstå det riktigt. Jag har ju vänner som hyr ut sina lägenheter i Stockholm i åtta nio veckor, som bor i Stockholm. Det lägger inte jag mig i.

Adressändrar efter granskning

Efter SVT:s intervju ändrar Kronståhl sin adress och folkbokför sig i villan i Vimmerby. Han blir då av med sina förtroendeuppdrag i Västervik.

–  Han meddelade att han skulle flytta den 1 november och uppdraget i kommunfullmäktige upphörde då i och med att han inte längre är skriven i kommunen, säger Västerviks kommunsekreterare Johan Hägglund till SVT.

Riksdagsmannen skriven hos föräldrar

Kronståhls partikollega Jörgen Hellman (S) var skatteutskottets ordförande och hoppade av sitt uppdrag i juni när Uppdrag granskning avslöjade att han var folkbokförd i en stuga utan riktig toalett. 

SVT:s fortsatta granskning visar att Jörgen Hellman under tre decennier har varit skriven på ställen där han enligt grannar inte har bott.

Först var han folkbokförd tills han var 42 år i pojkrummet hemma hos mamma och pappa, sedan i en hyresetta och slutligen i den omoderna stugan. 

Samtidigt har han tillsammans med sin partner först ägt en villa utanför Uddevalla och sedan på Tjörn – och det är på dessa ställen han har bott enligt grannar. Genom att skriva sig i olika kommuner har han kunnat behålla de politiska uppdrag som sammanlagt gett honom 14 miljoner kronor i arvode.

Upplägget känt av interna 

Partikolleger har känt till upplägget och att Hellman egentligen inte bodde i den omoderna stugan.

– Vi pratade bara om att, skulle han vara kvar på riksdagslistan så behövde han flytta så han var inom vårt område, säger Marie Dahlin (S) före detta kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg.

– Det var allmänt känt av interna. Åtminstone vi som var aktiva i kommuner och region. Vi visste ju, säger Catharina Bråkenhielm som har suttit i riksdagen i 16 år och i dag är kommunstyrelsens ordförande i Orust.

Uppdrag granskning har under flera månader sökt Jörgen Hellman – men han har inte återkommit. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.