När den 39-åriga mannen får jobbet som AT-läkare på medicinkliniken vid Landskrona lasarett uppger han att han tagit examen från läkarprogrammet i Lund samma år. Men något examensbevis får arbetsgivaren aldrig se. Ändå förnyas hans anställning fyra gånger av region Skåne under drygt tre år.
Flera varningssignaler
Det är när medicinkliniken får en ny chef som flera brister uppmärksammas: mannen har inte skrivit journaler på 50 patienter, han har missat att skicka remisser, skrivit ut fel mediciner och hävdar att tumörer tagits bort när de i själva verket finns kvar.
Eftersom den nya verksamhetschefen Jonas Tengsmar anser att patientsäkerheten är hotad gör han en anmälan till tillsynsmyndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
– Han låg back i sin diktering, han skrev ut läkemedel som inte han skulle göra. Det var den här sammanlagda bedömningen jag gjorde. Det var ju helt klart en patientrisk och jätteallvarligt, säger Jonas Tengsmar.
Ingen samlad genomgång
I samband med anmälan till IVO upptäcks också något annat. Det visar sig att den falska läkaren bara gått sju terminer av elva på läkarlinjen och därför aldrig tagit läkarexamen. Ändå har han arbetat i drygt tre år som AT-läkare och behandlat över tusen patienter. Men när detta uppdagas väljer sjukhusledningen att bara granska 30 slumpvis utvalda patientjournaler där mannen varit behandlande läkare.
– Vi har inte fått något patientklagomål. Vi hade också tittat i ett antal slumpvis utvalda journaler bakåt i tiden och där var inga konstigheter heller direkt, säger Jonas Tengsmar.
Men det kan ju finnas mängder av fel som ni har missat?
– Absolut. Det är klart att det kan finnas. Men jag har valt att avsluta ärendet och förhålla mig till det jag fick till mig att göra, alltså granskningen av de här journalerna.
Enligt Jonas Tengsmar kan det fortfarande finnas patienter som står på ordinationer eller som fått diagnoser som är helt fel.
– Jag kan bara spekulera. Men den här personen har ju träffat ett antal patienter och det är klart det kanske finns behandlingar som är aktuella, som gäller även idag, säger Jonas Tengsmar.
Ingen polisanmälan
Trots att bluffläkaren gjort sig skyldig till försummelser och äventyrat patientsäkerheten så kan Uppdrag granskning nu avslöja att arbetsgivaren, region Skåne, aldrig gjorde någon polisanmälan.
– Diskussionen om polisanmälan var uppe och den hade jag med koncernkontoret i region Skåne. Och de tog det beslutet med deras jurister att man inte skulle gå vidare med en polisanmälan, säger Jonas Tengsmar.
Inte heller IVO väljer att polisanmäla den olegitimerade bluffläkaren. De nöjer sig istället med att kritisera arbetsgivaren för att ha anställt mannen utan att kontrollera hans utbildning.
– Personen i fråga är inte legitimerad – vi har tillsyn över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, säger Christina Carlsson, enhetschef Inspektionen för vård och omsorg.
Borde man inte polisanmäla en sådan person?
– Vi har gjort bedömningen att vi granskar hur vårdgivaren tar sitt ansvar när det gäller att kontrollera kompetens och om personen i fråga har legitimation, säger Christina Carlsson.
Därmed avslutar IVO ärandet.
Kunde fortsatta söka jobb
I dag arbetar mannen som lärare på en grundskola i Skåne. Men Uppdrag gransknings kartläggning visar att bluffläkaren inte gett upp läkarkarriären. Bara ett halvår efter att han tvingats lämna sjukhuset söker han jobb som bland annat bataljonsläkare vid Försvarsmakten och som stabläkare vid hemvärnet. Två tjänster som han inte får då arbetsgivaren upptäcker hans bluff i tid. Men inte heller då görs någon polisanmälan.
När Uppdrag granskning kontaktar bluffläkaren säger han att han inte är intresserad av att tala om sin tid som falsk läkare.
Efter att mannens dåvarande arbetsgivare, region Skåne, tagit del av innehållet i Uppdrag gransknings reportage har man ändrat sig helt och bestämt att man nu ska gå igenom alla hans journaler – två år efter att han slutat. Om fel upptäcks i deras granskning kommer de vidta åtgärder och kontakta patienten i fråga men det finns inget beslut på att alla de över tusen patienter som den falska läkaren behandlat kommer att kontaktas.