Under 2016 genomfördes 752 utvisningar av personer som på grund av att de begått brott dömts till utvisning.
Men alla går inte att utvisa direkt efter att straffet är avtjänat. Om det exempelvis pågår en väpnad konflikt i hemlandet eller landet helt enkelt vägrar att ta emot medborgare som begått brott kan det vara svårt att verkställa utvisningen.
Många måste släppas
Enligt siffror från polisen fanns det i slutet av oktober i fjol 188 personer som dömts till utvisning men som släppts på fri fot eftersom de inte gått att utvisa efter avtjänat straff. 66 personer satt inlåsta i förvar i väntan på utvisning.
Det innebär att tre av fyra av de som inte gått att utvisa i samband med att de släppts ur fängelse, alltså var på fri fot.
– Om hemlandet är ett land dit vi inte kan verkställa, i dag exempelvis Syrien, saknas det förutsättningar för oss att hålla personen i förvar. Grundförutsättningen för att hålla en person i förvar är alltid att det ska finnas möjlighet att verkställa beslutet om utvisning, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen.
Hålls under uppsikt
En del av de som är på fri fot hålls under så kallad uppsikt, vilket innebär att de tvingas anmäla sig hos polisen med jämna mellanrum. Men alla gör inte det.
I slutet av oktober 2016 hade polisen registrerat 54 av de 188 utvisningsdömda som är på fri fot som avvikna och efterlysta som försvunna personer. Polisen har helt enkelt ingen aning om var de finns. Men Patrik Engström tycker inte att siffran är alarmerande.
”Lång tidsperiod”
– Det här är ju under en mycket, mycket lång tidsperiod. Det är öppna ärenden, det vill säga ärenden där beslutet om utvisning ännu inte har preskriberats.
Polisen uppger att de letar efter de försvunna personerna på samma sätt som de letar efter andra efterlysta personer, det vill säga att de följer upp tips de får om var personen befinner sig. Men att strunta i att infinna sig hos polisen enligt sitt uppsiktsbeslut är i sig inte straffbart.
Omständigheter kan ändras
Är det egentligen någon idé att en domstol utfärdar en utvisning?
– Ja, omständigheterna, alltså att ett land säger att vi tar inte mot personer som inte kommer frivilligt, de omständigheterna kan ju ändras. Och de kan ändras snabbt. Det kan vara så att Sverige sluter särskilda avtal, det kan vara så att den politiska situationen i landet ändras. Det kan vara så att EU sluter avtal med de här länderna. Och då ändras ju möjligheten att verkställa beslutet, säger Patrik Engström.
Den här texten är uppdaterad efter att vi uppmärksammats på ett faktafel. Läs hela rättelsen här.