Uppdrag gransknings genomgång av åldersbedömningar visar att svenska domstolar hanterar resultaten helt olika. Foto: SVT/TT

Dömdes för barnvåldtäkt – fick ungdomsvård

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En 9-årig pojke våldtas av en förövare som uppger att han är 16 år. Trots att gärningsmannen bedöms vara minst 19 år döms han till ungdomsvård. Uppdrag gransknings genomgång av ett antal åldersbedömningar visar att svenska domstolar hanterar resultaten helt olika.

Den 9-årige pojke som våldtogs i maj 2015 befann sig vid tillfället för övergreppet i sitt hem i Göteborg. I hemmet fanns också en bekant till familjen, som tillfälligt bjudits in att bo hos familjen. När mamman inte är i närheten förgriper sig den äldre pojken, som uppger att han är 16 år, på 9-åringen.   

Förövaren saknar id-handlingar och är inskriven hos Migrationsverket som 16 år gammal. När Rättsmedicin gör en åldersbedömning genom tandröntgen av den misstänkte kommer de fram till att han sannolikt är minst 19,2 år.  

UG – Ålder: okänd

Tingsrätten bortsåg från undersökning

Men Göteborgs tingsrätt väljer att bortse från Rättsmedicins uppgifter och väljer att tro på 16-åringens egna uppgifter. Domstolen kallar Rättsmedicins undersökning för ”ålderstigen” och dömer förövaren till ungdomsvård och utvisning ur landet. 

Uppdrag granskning har begärt ut alla åldersbedömningar som Rättsmedicinalverket gjort under åren 2015 och 2016. Totalt handlar det om 42 fall. En genomgång visar att det i samtliga rättsfall rör sig om män och att nästan alla har sökt uppehållstillstånd i Sverige. När vi granskar fallen i detalj, ser vi hur stor betydelse kritiken mot röntgenmetoderna som används vid åldersbestämmande har fått. 

Domstolarna dömer olika

Resultatet blir att svenska domstolar dömer olika. I en domstol skrivs åldern upp och förövaren blir därmed straffmyndig, i en annan domstol lämnas åldern orörd.   

Nio månader efter fallet med den 9-årige pojken i Göteborg avgörs ett liknande våldtäktsfall i Stockholms tingsrätt. Här görs en helt annan bedömning. En asylsökande pojke, även i detta fall utan id-handlingar, uppger att han är 16 år. Han utsätter en 15-årig flicka för våldtäkt när de båda är inskrivna på Barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm. Våldtäkten äger rum kvällstid i en soffa i ett tv-rum på kliniken.

Förövaren erkände lögn

När Rättsmedicin gör en åldersbedömning av pojken kommer de fram till att han är minst 19,2 år. Något som förövaren senare själv också erkänner, även om han vid ett annat tillfälle under förhör förklarat att han är 17 år. Han betraktas av domstolen som 19 år och döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och därefter utvisning ur landet.

Fallen ovan är exempel på rättsfall då man begärt åldersbedömning. Hur många åklagare som valt bort att göra en åldersbedömning, i de fall då åldern på den misstänkte är okänd, finns det inga uppgifter på.

FAKTA: ÅLDERSBEDÖMNING AV ASYLSÖKANDE

  • När en asylsökande kommer till Migrationsverket gör de en bedömning av hur gammal personen är. Om personen säger att den är under 18 och det inte är uppenbart för var och en att personen är äldre, placeras den sökande i en kommun. 
  • Alla ensamkommande under 18 år får skola, boende och god man i den kommun den anvisas till.  
  • Personer som bedöms vara över 18 år får bo i ett vanligt asylboende och behandlas som vuxen. 
  • Ingen asylsökande kan tvingas att genomgå en medicinsk åldersbedömning. Migrationsverket är däremot skyldiga att informera om att den möjligheten finns. 
  • Inte heller kommunerna kan tvinga den asylsökande att genomgå en medicinsk åldersbedömning. Om de anser att Migrationsverket gjort en felaktig bedömning av åldern hos en asylsökande kan de begära att Migrationsverket omprövar sitt beslut. 
  • Regeringen gav nyligen Migrationsverket i uppdrag att göra fler bedömningar av åldern för ensamkommande barn. Rättsmedicinalverket får nu ett utökat uppdrag och resurser att göra fler åldersbedömningar.  
  • Även i fortsättningen kommer det att vara frivilligt för den asylsökande att genomgå en medicinsk åldersbedömning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Ålder: okänd

Mer i ämnet