I härvan runt 14-åriga Rossana, som tvingades sälja sex till ett 100-tal män, fanns också en tredje hallick vid sidan av de två tonårstjejer som senare dömdes för brottet.
En viktig orsak till att mannen klarade sig var att de som tidigare pekat ut honom tog tillbaka sina utpekanden under tingsrättsförhandlingarna. Det skedde efter att en uppgörelse gjorts – i ett helt annat sammanhang, långt ifrån det svenska rättsystemet.
Mannen hade istället fått sitt straff i en romsk domstol.
Såväl offret Rossana, som hennes hallickar och flera av sexköparna är romer. I den romska gemenskapen betraktas brottet att sälja någon som väldigt allvarligt och är något som kan dra vanära över hela familjer och släkter. Blotta misstanken kan leda till att en familj får betala skadestånd till en annan familj.
Enligt Rossanas pappa ställdes hallickarna inför rätta i en romsk domstol, en så kallad Romani Kris, när händelserna kring Rossana blev kända, och en uppgörelse kom till stånd.
– Han fick en fribiljett. Vi kom överens med familjen, bekräftar pappan.
Vad innebär det då?
– Det var en uppgörelse.
Erkände han då att han var inblandad?
– På sätt och vis ja, säger Rossanas pappa.
Uppdrag granskning har träffat en av männen som dömde i fallet med Rosanna. Han förklarar att liksom i svenska domstolar ska Romani Kris skipa rättvisa och förhindra brott.
– Som i den här händelsen vi pratar om, då måste man göra en fred först och främst. Och det är mycket viktigt. När folket träffas på gatorna ska de inte gå och bråka och skrika på varandra. Vi gör helt och hållet en stor fred mellan folket, berättar domaren.
Om det är stora problem, vad är det för straff ni kan utdela?
– Vi utesluter. Det är det största straffet de får.
Vad betyder det då?
– Att de får inte kontakta romerna. De får inte komma hem till andra romer.
Han berättar för att deras domstolar kom till då romer inte alls accepterades av majoritetssamhällena. För att romerna inte skulle leva i laglöshet hade man Romani Kris. Domarna är äldre män – de med störst respekt.
I Sverige samlas man oftast i hyrda lokaler där de anklagade och offren kallas in och får redogöra för sina handlingar. Sedan överlägger domarna och beslutar om straff. Även de inblandades familjer brukar delta i mötet. Det finns lokala, nationella och till och med internationella romska domstolar.
Den då 19-åriga hallicken, en av de två unga tjejer som erkände sina brott för polisen, säger i förhören att hon inte är så orolig för vad som ska hända i den svenska rättegången. Hon var mer rädd för vad som skulle hända i den romska rättegången.
Hennes straff blev just en uteslutning ur den romska gemenskapen.
– Jag får inte sitta hos dem. Jag får inte prata, dricka kaffe med dem, jag får inte.
Du är utesluten?
– Ja.
Hur länge då?
– Fem år tror jag, säger hallicken.
Den manliga hallicken ansågs inte lika skyldig och blev utesluten i två år. Men han fick även betala ett stort skadestånd till Rosannas familj.
Reporter: Ali Fegan
Text: Peter Bagge