Familjen spelade in utredaren i hemlighet – här undanhåller han information om mordet på Zaida Catalán

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Zaida Catalán och Michael Sharp mördades under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa. Då deras familjer fick besök av FN:s utredare Greg Starr valde de att i hemlighet spela in samtalen. Ljudupptagningarna visar att han undanhåller information om att de två FN-experterna lurades att åka ut till området där de senare mördades. Dessutom säger Greg Starr rakt ut att man undvikit allt som pekar mot den kongolesiska statens inblandning i mordet – för att kunna fortsätta samarbeta med regimen.

Efter Zaida Cataláns och Michael Sharps död fick FN:s amerikanske toppdiplomat Greg Starr i uppdrag att utreda de två FN-experternas död. Men flera källor som Uppdrag granskning varit i kontakt med vittnar om att Greg Starrs rapport blev en del i ett diplomatiskt spel.

Trots att han haft tillgång till hemliga FN-dokument som pekar ut den kongolesiska staten som inblandad i morden, framkommer inte den informationen i hans rapport.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Då Greg Starr besökte de avlidnas familjer för att presentera sin utredning, valde de att spela in honom i hemlighet.

– Jag kände att det kan vara värt att spela in, för att vid behov kunna ställa honom till svars för sina påståenden, säger Zaida Cataláns syster Elizabeth Morseby.

”Vi vill att kongoleserna ska fortsätta samarbeta med oss”

I ljudinspelningarna säger FN:s utredare rakt ut att man undviker information som pekar mot statens inblandning – för att fortsätta samarbeta med den kongolesiska regimen.

– I rapporten säger vi: ”Vi vet vilka det var som dödade dem, de ser ut som Kamuina Nsapu.” Jag säger inte ”armén” eller något sådant, för vi vill att kongoleserna ska fortsätta samarbeta med oss om det här, säger Greg Starr.

Under samtalet säger han att han tagit i beaktande att rapporten kommer att läsas av kongoleserna.

– Det är en känslig balansgång. Jag tror att kongoleserna kommer att få tag i rapporten till slut. Och det finns en gräns för vad de tål att höra om delaktighet och sådant.

Undanhöll information om mordet

I samtalen med Zaida Cataláns och Michael Sharps familjer undanhåller Greg Starr avgörande information om FN-experternas död. Han berättar inte heller att det finns misstankar om att det var hemliga agenter från den kongolesiska säkerhetstjänsten som lurade dem att resa till byn Bunkonde – där de senare sköts till döds.

– Jag tror att Michael och Zaida kan ha gjort ett strategiskt misstag när de bedömde att området som de tänkte åka till var säkert.

Enligt Michael Sharps föräldrar handlar Greg Starrs uttalanden om att skuldbelägga offren.

– De fick oss att tro att de inte hade förberett sig tillräckligt väl. De undviker att peka ut de personer som bevisligen var delaktiga, säger Michael Sharps mamma Michele Sharp.

FN:s toppdiplomat Greg Starr undanhöll information om mordet på Zaida Cataláns och Michael Sharp.

Greg Starr: Jag står för rapporten

Då Uppdrag granskning konfronterar Greg Starr vill han inte gå in på uppgifterna.

– Det finns mycket information som inte nämns i rapporten. Jag står fast vid det som står i rapporten. Den utgör slutsatsen. Rapporten rentvår inte den kongolesiska regeringen, men den pekar heller inte ut den som skyldig, säger Greg Starr.

I ett mejl från FN:s generalsekreterare António Guterres huvudkontor skriver man att Greg Starr varit tillmötesgående och delgivit familjerna all relevant fakta. Här kan du läsa hela svaret från FN på engelska.

Spela klippet ovan för att höra familjernas inspelningar från sina möten med FN:s utredare.

Uppdrag gransknings reportage FN och mörkläggningen finns att se på SVT Play. Reportaget sändes i SVT1 onsdagen den 28 november 2018.

Fakta: FN-läckan

Det läckta materialet inifrån FN består av tusentals dokument som framförallt samlats in av utredare på plats i Kongo-Kinshasa. 

Det handlar bland annat om:

• Förhör, intervjuer och misstankeregister upprättade av UN-POLICE som var FN:s polisstyrka på plats direkt efter mordet.

• Rapporter och analyser från J-MAC, FN:s egen underrättelsetjänst.

• Hemliga rapporter från FN:s utredningsenhet till säkerhetsrådet i New York.

• Tusentals telefonloggar från personerna misstänkta för mordet – innehållande uppgifter om samtal, sms och mobilmaster som deras telefoner varit i närheten av.

Uppdrag granskning har gått igenom materialet i läckan tillsammans med flera internationella medier: Süddeutsche Zeitung, Le Monde, Foreign Policy Magazine och Radio France international. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet