Hemlig underrättelserapport: Putin bär ansvar för mordförsök i Gävle

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det såg ut som ett lägenhetsbråk i Gävle – men visade sig snart vara ett mordförsök på en tjetjensk regimkritiker. Två personer dömdes för dådet, men frågan om vem eller vilka som låg bakom det sträcker sig längre än så. Uppdrag granskning kan avslöja att en hemlig underrättelserapport lägger ansvar på Rysslands president Vladimir Putin för attacken i Gävle. Kreml förnekar all inblandning, i ett mejl till SVT.

Tumso Abdurachmanov är Tjetjeniens kanske största regimkritiker. Under vintern 2020 når han hundratusentals följare via sociala medier från sin lägenhet i Gävle. Vad han inte vet då är att han är skuggad. Främmande män kartlägger hans liv och rörelsemönster i Sverige.

En dag vaknar han i sin säng av att en man attackerar honom med en hammare. Efter några blodiga slag lyckas Tumso övermanna sin angripare, slår ner honom och börjar förhöra honom, samtidigt som han direktsänder förloppet på sitt Instagramkonto. 

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

– Jag tog telefonen och ringde en god vän. Jag sa att jag blivit överfallen och bad honom ringa efter polis och läkare. Sen gick jag tillbaka och startade en livesändning på Instagram där jag ställde frågor till honom, säger Tumso Abdurachmanov.

Först på plats är polisen i Gävle. Men snart inser man allvaret i det som hänt och kopplar in Säpo.

– Anledningen till att vi tog över var att det fanns misstankar om att främmande makt kunde ligga bakom det här mordförsöket, säger Daniel Stenling, chef för kontraspionage på Säpo.

Säpo: Attacken var beställd

En man och en kvinna döms för sin inblandning. I hovrätten får Ruslan Mamajev, mannen med hammaren, 12 års fängelse för försök till mord. Kvinnan, som vid tillfället har en relation med Tumso Abdurachmanov, får 1,5 år för medhjälp till grov misshandel – efter att med hjälp av kodord ha släppt in angriparen i lägenheten. Båda utvisas från Sverige.

Ytterligare en man, den då 39-årige tjetjenen Imran Chaschanov, misstänks av Säpo som en av hjärnorna bakom attacken och är försvunnen och internationellt efterlyst.

Säpo:s slutsats är att attacken var beställd av den tjetjenska regimen, men Tjetjeniens informationsminister Achmed Dudaev vill inte svara på Uppdrag gransknings frågor.

– Jag förstår ärligt talat inte varför ni tror att vi skulle behöva eller vilja kommentera vad nån av de otaliga internethjältarna håller på med. Vi har varken tid eller lust att reagera på den här individen eller andra som han.

Utomrättsliga avrättningar

Uppdrag granskning har tagit del av en hemlig rapport från en europeisk underrättelsetjänst med känsligt material om vilka som bär ansvar för attacken mot Tumso och andra tjetjenska regimkritiker i Europa. 

Den beskriver hur Ryssland och Tjetjenien utvecklat sin förmåga att genomföra utomrättsliga avrättningar och pekar ut ett specialförband inom Nationalgardet, SOBR Terek, som har kapacitet att organisera och genomföra mord.

Rapporten lägger ansvar för de tjetjenska morden och mordförsöken, däribland fallet i Gävle, på Vlamidir Putin. Där konstateras att så länge som Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov inte går för långt låter Putin honom hållas.

En bild som delas av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Sverige.

– Som ledare för Ryssland så kan man anses ha ansvaret. I synnerhet om det är så att man till synes inte gör någonting konkret för att stävja den här typen av övergrepp på mänskliga fri- och rättigheter och övergrepp på andra staters suveränitet genom att skicka mordpatruller runtom i Europa, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk expert på FOI, som fått läsa rapporten.

Svar från Kreml

För Tumso Abdurachmanov är det uppenbart vilka som har beställt mordet.

– Naturligtvis ligger den ryska regimen i Tjetjenien bakom det här. Det är inte ett sådant brott som bara en person ligger bakom. Det är staten som ligger bakom. Det är ett politiskt brott, säger han.

I ett mejl, undertecknat “Ryska Federationens president, Vladimir Putin”, svarar hans presstalesperson till Uppdrag granskning: “Vi har verkligen ingenting att göra med dessa mord på människor i europeiska länder”.

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”De ryska torpederna” finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Mer i ämnet