En man står framför en bil, texten hotar med att något illa kan hända.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre våldsamma sprängdåd där unga utförare dömts men uppdragsgivaren kom undan. Foto: Polisen/SVT

Hjärnorna bakom bombvågen kommer undan – tre dömda i 40 fall

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Polisen har framhållit att man blivit betydligt bättre på att klara upp skjutningar och sprängdåd.

Uppdrag gransknings genomgång av de senaste årens sprängdåd visar att polisen visserligen lyckas ta många av de unga utförare som placerar ut bomber, men att man har betydligt svårare att komma åt uppdragsgivarna.

Anstiftarna gömmer sig bakom olika alias i krypterade chattar, och befinner sig ofta utomlands, varifrån de orkestrerar olika typer av brott. Uppdrag granskning har gått igenom domar som rör sprängdåd under 2023 och 2024 och det ger en mörk bild. Vi hittar 40 domar som gäller sprängningar och där det funnits minst en anstiftare som gett uppdraget. I bara tre av fallen har en anstiftare dömts.

– Vi är alldeles för dåliga på att komma längre upp i hierarkin och komma åt anstiftaren. Och det är precis därför som vi jobbar stenhårt med att öka den förmågan, säger Teodor Smedius, polisintendent NOA som fått uppdraget att förbättra polisens förmåga att utreda anstiftarna.

Vad har brustit?

– Det är ingenting som har brustit. Problemet har förändrats i en takt som har gjort att polisens verktyg, metoder och resurser inte har hängt med. Vi ligger för långt efter varje gång. Vi är för tröga för att anpassa oss efter hur problemet utvecklas, säger Smedius.

Se ”Sprängdådens regissörer” på SVT Play

Person med kort ljust hår mot en gul bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förundersökningsledaren Johan Segerholm förklarar hur anstiftarna utnyttjar de unga utförarna: ”Glada om de åker fast” Foto: SVT

Inte tillräckliga resurser

Samtidigt kommer kritik inifrån polisen och från åklagare om att det inte läggs tillräckligt med resurser på att utreda anstiftarna, trots att polisledningen säger att man satsar på det.

– Ska vi få ordning på detta så måste vi prioritera utredningarna mer tror jag, säger kammaråklagaren Mats Ihlbom.

Han leder utredningen mot mannen som kallar sig ”Scar”, som polisen misstänker är hjärnan bakom många sprängdåd och skjutningar.

Det krävs stora resurser att gå igenom mobilkommunikationen där våldsdåden planeras.

– Utredarna får kämpa väldigt mycket för att behålla en bra analytiker i gruppen. Det är väldigt mycket arbete från utredarna och utredningsledarna på polisen för att kunna behålla en bra och stabil grupp som kan jobba och utreda detta under en längre tid, säger Mats Ihlbom.

”Våldet hade minskat”

Frågan är vad det hade betytt om fler anstiftare hade kunnat ställas inför rätta.

– Ja, det är hur viktigt som helst. Det är det viktigaste av allt, svarar Erik Lindblad, nationell operativ koordinator inom polisen.

Vad hade det inneburit om ni hade kunnat komma åt fler anstiftare?

– Att våldet hade minskat är min absoluta uppfattning.

Anonymiserad person i centrum, omgiven av sociala mediekommentarer och kartmarkeringar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han misstänks ha orkestrerat flera av de värsta sprängningarna och lagt ut mordkontrakt – vem är ”Scar”? Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.