”Hassan” brukar leta efter en viss typ av person, när han bestämmer sig för vem han ska försöka locka in i gängmiljön, berättar han för Uppdrag granskning.
– Om jag ser att det finns en unge som har börjat gymnasiet och jag hör grejer om att han är hetsig, alltså inte har bra konsekvenstänk – klassens clown typ. Det är det som lockar en.
Att använda skolan som rekryteringsbas för gängens verksamheter är ”Hassan” inte ensam om.
Skolpersonal vittnar om att äldre elever närmar sig elever i lägre årskurser och försöker dra in dem i kriminalitet.
– Barn rekryterar barn. Det har hänt och händer i skolan, säger en person som ansvarar för trygghetsarbetet på en skola.
Riktar in sig på utsatta barn
19-åriga ”Josef” berättar att han själv hoppade av gymnasiet, men använder i dag skolungdomar för att utföra olika uppdrag – bland annat att sälja droger under skoltid.
– De gör mig en tjänst; jag går och köper en dyr jacka till dem, jag går och köper en parfym till dem, kanske ger dem pengar när de behöver pengar. Bygger en relation med de här små.
”Josef” berättar att han brukar söka upp ungdomar som saknar sociala sammanhang och har haft en jobbig uppväxt.
– Om jag vet att en kille kanske har det jobbigt i skolan och kanske inte kommer att klara av skolan. Då säger jag till honom: ”Om du inte vill gå i skola, gör detta i stället.”
Rektorn: ”Ingen bra plan”
Flera anställda inom skolan som Uppdrag granskning pratar med uppger att de inte vet hur de ska hantera gängens närvaro.
– Om det skulle vara så att någon äldre elev på den här skolan skulle kontakta en yngre elev för att utföra ett uppdrag så har jag i dagsläget ingen bra plan på hur vi ska stoppa det, säger Kaj Majuri, rektor på Trångsundsskolan i Huddinge kommun.
Ugge, som nyligen tagit studenten och utbildar sig till ungdomsledare, menar att lärare inte får fastna bakom katedern, utan måste umgås med barnen även utanför klassrummet.
– Om de inte är sociala och umgås med barnen så är det såklart lättare att de missar tecken på försummelse eller rekrytering rakt framför deras näsa, och att barnen inte känner sig sedda.
”Hassan” och ”Josef” heter egentligen något annat.