Efter Uppdrag gransknings avslöjande av mutor i Malmö stad lovade Securitas nolltolerans mot korruption. Två personer sparkades och polisanmäldes. Men Uppdrag granskning kan nu avslöja att flera andra chefer också var inblandade i muthärvan och att de fortfarande jobbar kvar på bolaget.
Securitas har efter avslöjandet 2022 vunnit en upphandling i just Malmö – och har mörkat informationen om att fler var inblandade för både kommunen och allmänheten.
Se granskningen: Securitas och mörkläggningen
Säkerhetsbolaget, som är ett av världens största, säljer tjänster för över 7 miljarder kronor i Sverige men vill inte uppge hur stor andel som är offentliga kontrakt. Det handlar om hundratals avtal med statliga myndigheter och kommuner.
Utreder ny lagstiftning
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kan inte kommentera det specifika fallet med Securitas men säger att regeringen har tillsatt en utredning som ska se över korruptionslagstiftningen och även möjliga konsekvenser för företag där mutbrott förekommit.
Ska svenska skattepengar gå till företag som mörkar om korruption?
– Nej, det ska de naturligtvis inte göra. Men vad man kan säga mer allmänt är att om företag mörker korruption, då ska man inte vara med och använda skattebetalarnas pengar.
Se intervjun med Justitieminister Gunnar Strömmer i videon ovan.
DETTA HAR HÄNT
I maj 2022 avslöjade Uppdrag granskning att två nyckelpersoner på Securitas, en säljare och en högt uppsatt chef, varit inblandade i mutor i samband med en upphandling i Malmö stad.
Två kommunala tjänstemän i Malmö lät sig bjudas på krogbesök och en resa till London.
Efter avslöjandet fick säljaren och chefen sparken. Securitas gjorde en polisanmälan och tillsatte en utredning för att bland annat ta reda på om problemen var mer omfattande.
Securitas offentliggjorde inte internutredningen, men kommunicerade utåt att inga andra än de två personerna som fått sparken hade varit inblandade.
Även de två tjänstemännen på Malmö stad fick lämna sina jobb.
Polisen inledde förundersökning om mutbrott. Säljaren på Securitas och en av tjänstemännen i Malmö erkände och fick strafförelägganden på 50 dagsböter vardera, vilket innebar böter på 32 500 respektive 27 500 kronor.
Den andre Malmö-tjänstemannen nekade till brott, vilket ledde till åtal och rättegång. Han dömdes i tingsrätten för tagande av muta vid två tillfällen till 40 dagsböter, en bötessumma på 2 000 kronor, men har överklagat domen till Hovrätten.
Han menar att han lurades av sin kollega och ”säljaren” på Securitas. Han uppfattade bjudningarna som en del av en vänskapsrelation med ”säljaren”.