Veronica Morales, tidigare hög chef i Göteborgs stad, var med och tecknade stora avtal med ett privat bolag som hon senare började jobba för. Foto: SVT/Pressbild Hero

Kommunal chef lät sig värvas av företag som fått miljonavtal

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den högsta chefen inom Göteborgs stads integrationsenhet var med och tog fram avtal värda uppemot 140 miljoner kronor med en privat aktör. Bara dagen efter att sista handen lagts på avtalet tackade hon ja till att bli chef på samma privata bolag.

Avtalen gäller boendeplatser för ensamkommande barn och unga och har tecknats med den norsk-svenske entreprenören Hero helt utan att konkurrensutsättas. Två av avtalen skrevs dessutom i en tid då behovet av platser minskat drastiskt.

Avtal ena dagen – nytt jobb nästa

Dagen efter att sista handen läggs vid det tredje avtalet tackar Verónica Morales, som fram till i somras var högsta chef inom Göteborgs stads integrationsenhet, ja till ett nytt jobb. Hennes nya uppdrag är som operativ chef på Hero Sverige.  

UG – Hero

Verónica Morales vill inte träffa Uppdrag granskning för en intervju, men så här säger hon på telefon: 

– Jag vet att det är ingenting som har varit smutsigt eller insyltat, och jag är nöjd med det.

”Herregud så olämpligt”

I ett mejl skriver Verónica Morales att det inte existerar någon koppling mellan avtalen och hennes anställning på Hero. Men det är inte bara hon som går över till Hero. Ytterligare två andra tjänstemän följer senare efter. Andra anställda inom förvaltningen reagerar starkt på vilken som blir deras nya arbetsgivare. Så här säger en av dem, som valt att vara anonym: 

“Jag var så upprörd. Jag visste ju om avtalen och så är det dit Verónica Morales och de andra ska gå. Herregud så olämpligt.”  

Hero, som är en stor aktör inom flyktingmottagandet i Norge och där omsätter motsvarande nästan en miljard kronor, etablerade sig i Sverige 2014. De tog då kontakt med en av sina före detta medarbetare som är chef för Göteborgs stads enhet för boende för ensamkommande ungdomar, Louise Parbring. Enligt henne ville Hero komma på ett studiebesök för att orientera sig kring hur Göteborg jobbar med sitt mottagande.

Det var aldrig mer än så? De ville inte använda sig av dig på något annat sätt än just som ett studiebesök? 

– Nej de ville komma på studiebesök. Det var det de ville komma på.

Ville bli konsult för Hero

Efter studiebesöket vill Hero att Louise Parbring ska bli deras konsult i uppbyggnaden av deras svenska verksamhet, ett erbjudande som Louise Parbring vill ta. Hon frågar därför sin chef om det är okej.  

”Jag tycker själv detta skulle vara ett roligt uppdrag att ta om det kan formellt fungera” skriver Louise Parbring i ett mejl. 

Enligt Louise Parbring tackar hon till slut nej till att bli konsult för Hero. Men kontakterna mellan företaget och kommunen slutar inte med det. Kontakterna leder senare fram till att Hero blir Göteborgs stads största leverantör av boendeplatser för ensamkommande. Två av avtalen skrivs i en tid då gränskontroller har införts och Migrationsverkets prognoser för hur många barn som beräknas söka asyl i Sverige sjunkit drastiskt.

82 miljoner för ett avtal

När sista avtalet undertecknas minskas visserligen antalet platser, men avtalet löper över längre tid och blir totalt sett dyrare för kommunen. Om alla platser används och det inte sägs upp i förtid är avtalet värt uppemot 82 miljoner. 

Efter att det är undertecknat och klart går tre kommunanställda över till Hero.En av dem är Verónica Morales, som fick erbjudandet om jobbet som operativ chef redan flera veckor innan avtalet blev klart. Men några veckor senare går ytterligare två personer över till Hero från Göteborgs stad. En av dem har varit handläggare för avtalen med Hero, den andra har jobbat inom samma förvaltning.

Kommunen gör en granskning

Michael Ivarson är direktör på Social resursförvaltning i Göteborg och är högst ansvarig för verksamheten där Verónica Morales jobbade. Han har nu, på juristers inrådan, inlett en granskning av turerna kring avtalen och de tjänstemän som slutat. 

– Jag vill ha fakta i målet, det är därför det är jurister som granskar all information i detta. De åtgärder som behöver vidtas kommer jag att vidta. Och det kommer vara både arbetsrättsligt och straffrättsligt, säger han.

Politiker ångrar underskrift

Marina Johansson är socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg och ordförande i nämnden för social välfärd. Hon är den som undertecknade det sista och för Hero mest lukrativa avtalet. Marina Johansson menar att hon inte hade en aning om att Verónica Morales var aktuell för ett jobb hos företaget när hon satte sin namnteckning på kontraktet.  

Om du hade vetat, hade du skrivit under då? 

– Nej, det hade jag inte gjort. Hade jag vetat att Verónica Morales hade fått frågan om anställning den 20 maj, då hade jag inte skrivit under.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Hero

Mer i ämnet