– Som jag upplever det blir de tillsagda uppifrån att välja skolor för att de ska bibehålla sin makt, sitt område eller en viss skola, säger en skolvärd som jobbar nära elever med gängkopplingar.
Gängen har fördelat olika skolområden mellan sig och placerar ungdomar i särskilda skolor för att hålla igång narkotikaförsäljningen.
– Man går ju i tre år, så man behöver hela tiden nya personer som kommer in och tar över, berättar skolvärden.
Se hela reportaget: Gängskolan i SVT Play
Rekryteras i skolan
I takt med att gängen rekryterar allt yngre barn och unga har skolan blivit en arena för deras kriminalitet. Skolan används för att sälja narkotika, förvara vapen och rekrytera unga som utförare av det allra grövsta våldet.
De senaste tio åren har antalet 15-17-åringar misstänkta i mordutredningar ökat med över tusen procent, enligt statistik från Åklagarmyndigheten.
Skolvalet – en fråga om säkerhet
För elever som är involverade i kriminalitet har det fått konsekvenser för vilken skola de väljer. Skolpersonal berättar för Uppdrag granskning att de söker sig till skolor där de har kontakter och vänner för att känna sig trygga.
Unga kriminella vittnar om samma sak.
– Om vi säger ett område som jag har många fiender i, som jag vet att jag har drabbat folk i. Om de går i en skola så vill jag absolut inte börja i den skolan. För de kommer hämnas på mig, säger ”Hassan”.
Beväpnad i skolan
”Hassan”, som egentligen heter något annat, går sista året på gymnasiet och har kopplingar till kriminella nätverk. För honom och andra kriminella elever har skolvalet blivit en fråga om säkerhet.
– Yngre går ihop och pratar om vilken skola de ska börja i. De har ett möte, de äter någonstans, eller de träffas ute på gården på en joint eller röker en cigg. Och planerar vilken skola man ska börja på tillsammans, så ingen ska kunna komma in där och störa dem.
”Hassan” har själv gått beväpnad med både kniv och skjutvapen till skolan, av rädsla för att andra gängkriminella ska söka upp honom under skoltid.
– Folk går runt och letar efter folk i skolor. Det är ganska vanligt, säger Hassan.