Under 2015 var Filipstad en av de kommuner som tog emot flest flyktingar i förhållande till sin folkmängd – i dag har kommunen högst andel bidragsförsörjda i hela landet. Arbetslösheten bland de utrikesfödda är skyhög och kommunen tvingas i år att spara 30 miljoner kronor.
Kommunanställda larmar om en allt mer desperat situation och socialdemokratiske kommunalrådet Per Gruvberger kräver att staten går in och tar sitt ansvar.
– Det behövs resurser och en nationell utjämning för att klara det här uppdraget som uppstod på grund av hur vi organiserade vårt asylmottagande under en viss tidsperiod, säger Per Gruvberger (S).
Föreslår kostnadsutjämning
Civilminister Ardalan Shekarabi säger till Uppdrag granskning att stat och kommun måste hjälpas åt.
– Det handlar dels om att hålla i den omläggning av migrationspolitiken som genomfördes hösten 2015. Sedan säkerställa att kommunerna – och speciellt kommuner som Filipstad – fortsätter att få ökade resurser så man får möjlighet att göra de satsningar som krävs för att människor också ska få bra utbildning och möjlighet att få ett arbete.
Socialdemokraterna har föreslagit en förändring av kostnadsutjämningen mellan kommuner och landsting. Om riksdagen ställer sig bakom förslaget kan ett nytt system vara på plats den 1 januari 2020, enligt Socialdemokraterna.
– Det innebär att kommuner som Filipstad kommer ta en större del av kakan, säger Ardalan Shekarabi.
”Det kommer inte lösa alla problem”
Uppdrag gransknings team har träffat Hamada från Aleppo, som nu är bosatt i Filipstad. Han saknar utbildning och jobbade med veteodling i Syrien, men i Filipstad har han inte hittat något jobb eftersom han inte lärt sig svenska trots SFI-studier.
Vad skulle du säga till honom?
– Att det kommer krävas att vi satsar på att ge honom möjligheter att få en utbildning, en väg in i arbete och att det också kommer krävas att han anstränger sig. Det är ju en kombination av samhällets insatser och hans insatser som gör att vi kan klara av integrationen och att han kan klara av uppgiften att ta sig in i samhället och få en egen försörjning, säger Ardalan Shekarabi.
Tror du att han kommer ha det?
– Det är jag övertygad om. Sverige har inga problem som vi inte kan lösa om vi hjälps åt.