– Systembolaget är blinda eller döva, säger Karel Swart på fackförbundet CSAAWU.
Den sydafrikanska vingården Leeuwenkuil är en av de vingårdar som levererar till Systembolaget. Leeuwenkuils viner är godkända av kontrollorganisationen Wieta och vinindustrins arbetsgivarorganisationer. Vinerna är dessutom rättvisemärkta vilket ska garantera att arbetarna har minst minimilön.
Lönebesked visar olagligt låga löner
Men Uppdrag granskning har fått tag i ett stort antal lönebesked för arbetarna på vingården Leeuwenkuil som visar att lönerna är olagligt låga. På lönebeskeden ser man att det bland annat gjorts avdrag på 80 procent för boende och elektricitet.
– Enligt lag får avdragen inte överstiga 20 procent. Så detta strider mot de sydafrikanska lagarna, säger Karel Swart, vice generalsekreterare för fackförbundet CSAAWU.
När Uppdrag granskning vill besöka vingården Leeuwenkuil får vi veta i ett brev att vi inte är välkomna:
”…er begäran om tillträde till Leeuwenkuils anläggningar med en undersökande journalist avslås härmed (…) Vi vill också göra er uppmärksamma på att det är ett brott att inkräkta på privat egendom”.
Tjänar 62 kronor om dagen
Uppdrag granskning väljer att besöka gården ändå. På plats träffar vi några arbetare som anonymt berättar för oss:
– Jag har arbetat för Leeuwenkuil i 15 eller 16 år. Vi får 105 rand per dag (ca 62 kr), berättar en kvinna.
Har ni sagt till gårdsägaren att minimilönen är 128 rand per dag (ca 76kr)?
– Vi får bara vara nöjda med det vi får, säger kvinnan.
Det hon berättar om är en olagligt låg lön, och flera andra arbetare på gården bekräftar hennes uppgifter.
Karel Swart, vice generalsekreterare för fackförbundet CSAAWU:
– Ni förstår, de här lönebeskeden strider mot den sydafrikanska lagen, de strider mot Wietas etiska regler och de strider mot Systembolagets etiska kod.
Högsta ledningen besökte vingården
Systembolaget har gjort åtskilliga inspektioner på Leeuwenkuil och så sent som i mars i år var även den högsta ledningen för Systembolaget på besök. Marie Nygren vice vd skrev efteråt till vingården och tackade så mycket för besöket.
Det finns människor på dom här gårdarna som lever under förhållanden som påminner om ett modernt slaveri. Samtidigt inte ett ord om det i ett brev när man varit där på en kontroll?
– Det besöket var ingen regelrätt kontroll däremot har vi gjort kontroller på Leeuwenkuil och återkommit med ganska tuffa krav, säger Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget.
Bland annat har en medarbetare reagerat mycket kraftigt på boendesituationen på Leeuwenkuil och man nu bett en oberoende granskare att komma in under hösten och titta på detta.
Planerar 200 kontroller nästa år
Vad säger du om lönespecifikationer som vi har från Leeuwenkuil som visar på olagliga löner? Varför har ni inte upptäckt detta?
– Jag kan inte säga att det är olagliga löner, det måste vi titta närmare på. Vi gjorde ett antal kontroller där i våras och vi har sett väldigt tydligt att vi måste göra ännu fler kontroller. Det är därför vi ska göra ännu fler, vi gjorde 100 under 2016, vi kommer göra 200 kontroller under 2017.
FÖRTYDLIGANDE: Den rättvisemärkning som åsyftas i artikeln är kontrollorganisationen Wietas egen ”Certified Fair Labour Practice”. Det är en märkning som ska garantera att rimliga arbetsvillkor ligger bakom vinproduktionen.