Uppdrag granskning har tidigare berättat om hur arbetare utnyttjades under förberedelserna inför OS i Sotji. Pass och visa konfiskerades av arbetsgivare, och hot och våld användes för att tysta dem som inte ville acceptera att de blev utan lön efter utfört arbete.
IOK, den Internationella olympiska kommittén, menar att man har ett långtgående engagemang för att komma till rätta med de problem som tydligt kan kopplas till arrangerandet av de olympiska spelen. Och Gunilla Lindberg, som är ledamot i IOK har tidigare sagt att många arbetare har fått sina löner. Men det stämmer inte överens med den uppfattning som Semen Simonov har, han arbetar för människorättsorganisationen Memorial som öppnade kontor i Sotji efter att de fått uppgifter om svåra missförhållanden i OS-staden – bland annat om arbetare som inte fått lön.
– Enligt den dokumentation som jag har, av de som har vänt sig till mig, så återstår 700 personer som inte har fått betalt. Men jag tror att den reella siffran är mycket högre, för många har inte vänt sig till mig, utan gått direkt till åklagaren eller någon annan stans, säger han.
De 700 som Semen Simonov talar om är de som har registrerats hos Memorial. Till Sotji kom åtminstone 100 000 gästarbetare som för länge sedan har rest hem till sina respektive länder. Enligt Memorial är det mycket vanligt att gästarbetarna luras på sina löner vilket gör att mörkertalen antas vara mycket stora. Vi har redan skrivit om den tadzjikiske gästarbetaren Abosidin Adinajev, han är en av många som inte fått något alls av de åtta miljoner som ska ha betalats ut.
En av OS-arbetarna som fortfarande väntar på att få ut lön är Yevgenej Podrezov, han var med och byggde ett hus som skulle inhysa utländska journalister under evenemanget.
– Vi har inte fått ut lönen. Vi är sex personer, och de är skyldiga oss sammanlagt 2,5 miljoner rubel [cirka 400 000 kronor]. Sist vi pratade med företaget sa de att de tänker bestrida lönekravet och gå till domstol om det behövs, säger Yevgenej Podrezov.
Yevgenej Podrezov berättar att polis och åklagare avrådde honom och hans vänner från att driva frågan i domstol eftersom det ansågs lönlöst. Och Semen Simonov på Memorial har också blivit motarbetad av myndigheterna:
– Det hände även under tiden som spelen pågick. De började anhålla människor. Även jag har blivit grundlöst anhållen under spelens gång, säger han.
Och trots löftena från IOK och Gunilla Lindberg om att lönerna ska betalas ut är Semen Simonov pessimistisk.
– Jag vet inte. Jag har en känsla av att nu när OS är över så struntar alla i vad som händer med arbetarna, säger Semen Simonov.
Uppdrag granskning har varit i kontakt med flera arbetare både före och efter OS, ingen av dem har ännu fått sina uteblivna löner utbetalda.
Reportrar: Valeria Helander och Gunnar Rensfeldt.