Vi behöver prata om utlandsfödda gärningsmän, tycker Mustafa Panshiri. Foto: SVT

Panshiri om utrikes födda våldtäktsmän: ”Vi måste prata om det här på ett ärligt sätt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Mustafa Panshiri, före detta polis med afghanskt ursprung, tycker det är viktigt att diskutera andelen utlandsfödda gärningsmän som är dömda för våldtäkt eller försök till våldtäkt. Att tona ner överrepresentationen är fel väg att gå:

– Det är ett svek mot de som faktiskt drabbas.

58 procent av de gärningsmän som dömts för våldtäkt eller försök till våldtäkt i tingsrätten de senaste fem åren är födda utomlands. Det visar Uppdrag gransknings kartläggning.

I Sverige har en möjlig koppling mellan sexbrott och kultur länge varit ett känsligt ämne. Enligt Mustafa Panshiri är det viktigt att ta tag i frågan om andelen utlandsfödda gärningsmän: 

Dömda för våldtäkt

– Vi kommer få se mer av det här i framtiden om vi inte på ett ärligt sätt börjar prata om vad det här beror på och förklarar de kulturella skillnader som finns.

Föreläser för ensamkommande

Unga män från Afghanistan är en grupp som sticker ut bland de dömda, 45 av totalt 843 gärningsmän. Det är en mycket liten andel av alla som är här, men bland de dömda är Afghanistan det enskilt vanligaste medborgarskapet förutom Sverige.

Mustafa Panshiri är själv född i Afghanistan och har tidigare arbetat som polis. I dag föreläser han om integration för ensamkommande afghanska ungdomar.  

– Jag brukar fråga ungdomarna varför det här sker och det vanligaste svaret brukar bli att det är för mycket frihet och att vissa av oss kan inte hantera det. 

Stark hederskultur 

Mustafa Panshiri flyttade från Afghanistan till Sverige som 11-åring. Han berättar att det finns en stark hederskultur i Afghanistan – och att konsekvenserna av sexuella trakasserier kan bli betydligt hårdare där.  

– Att gå och sexuellt trakassera byflickan eller något ännu värre kan få tydliga konsekvenser ibland med blodsfejder mellan släkter. Så det beteendet är absolut inte acceptabelt. Men när man kommer till Sverige som ensam är släktens ögon inte med. Patriarken försvinner och man lämnas lite vind för våg, säger han. 

Panshiri: “Inget raskrig” 

Idag finns en debatt om ifall det är relevant att titta på ursprung och etnicitet då det kommer till gärningsmän dömda för våldtäkt eller försök till våldtäkt. 

Enligt Mustafa Panshiri är det ett svek att tona ner överrepresentationen av utlandsfödda i brottsstatistiken.  

– Det här är inte invandrare mot svenskar utan de här människorna ger sig på vem som helst som finns i närheten. Det är inget raskrig. Jag tror att om vi förstår det så kan det också underlätta att ärligt börja prata om det här.

Uppdrag gransknings reportage Dömda för våldtäkt finns att se på SVT Play. Programmet sändes onsdagen den 22 augusti 2018.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att 58 procent av de män som dömts är utrikes födda. Korrekt är att granskningen gäller 842 män och en kvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömda för våldtäkt

Mer i ämnet