• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Uppdrag granskning har sökt upp fader P för att ställa honom till svars. Foto: SVT

Präst erkände sexövergrepp – ledde pilgrimsvandrare i Norden

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Prästen har erkänt och dömts i kyrkliga rättegångar för sexuella övergrepp mot barn. Straffet blev att aldrig mer få jobba med minderåriga. Men under en pilgrimsvandring i Norden syns den ultrakonservative katolske prästen på bild med flera barn. Han höll även mässor i flera svenska kyrkor.

2005 åkte en samling tyskar, fransmän och belgare på en pilgrimsvandring i Norden. Resan kallades ”Pilgrimsfärd i det katolska Sverige” och gick ut på att besöka kyrkor som byggts av katoliker men som i dag är lutherska. Sällskapet leddes av en fransk präst från det katolska brödraskapet St. Pius den 10:e, mer känt som SSPX. Prästen, som vi här valt att kalla fader P, har under åren beskyllts för och erkänt flera fall av sexuella övergrepp mot barn. 

Se hela avsnittet i SVT Play

UG – Det gyllene fängelset

En av de som slagit larm är Andre, som gick i söndagsskola ledd av fader P på 80-talet. 

– Han förde sin hand längs mitt lår och tog på mitt kön. Så var det. Jag blev inte arg, jag var mer som en staty. Jag var som förlamad, förstenad, säger Andre.

Läs mer: UG:s team attackerat av katolsk församling

Poserar med barn

Uppdrag granskning har fått tillgång till bilder från pilgrimsresan, som visar hur fader P under ett stopp vid en kyrka i Lyngby i Danmark, poserar tillsammans med flera barn.   

2009 kunde Uppdrag granskning avslöja kopplingar mellan det katolska prästbrödraskapet och högerextremism och antisemitism. I en intervju förnekade SSPX dåvarande högsta ledare, biskop Richard Williamson, Förintelsen. Uttalandet blev en världsnyhet. 

Redan innan intervjun hade biskop Williamson omgärdats av rykten om kopplingar till extremhögern. Och inom den katolska världen har SSPX länge ansetts ytterst kontroversiella. För snart 30 år sedan bröt de sig loss. Påven svarade då med att bannlysa organisationen.

Läs mer: Nya mörkläggningar av katolska prästers övergrepp

Under en pilgrimsvandring i Norden besöker fader P flera svenska kyrkor. Foto: SVT

Fick hålla mässa i svenska kyrkor

Ändå kunde SSPX-prästen alltså hålla mässor i flera svenska kyrkor. En av dem är Skederids kyrka i Uppland. Bo Ekstrand som var kyrkoherde i den församlingen 2005, blir bestört när han får höra vad fader P gjort sig skyldig till.  

– Hade jag vetat om det hade jag snudd på handgripligen gått dit och kastat ut honom, säger Bo Ekstrand.  

Skederids kyrka ligger i det område där den heliga Birgitta växte upp och det är därför inte ovanligt att katoliker vill besöka den. Bo Ekstrand var kyrkoherde i församlingen i över 16 år säger att de vid flera tillfällen lånade ut kyrkan till katolska sällskap.  

– Det brukade bokas av en katolsk församling och en person jag har känt länge. Hade jag förstått att det var något kontroversiellt hade jag gjort mer efterforskningar, säger Bo Ekstrand, även om han inte minns exakt hur just den här bokningen gått till.

Läs mer: Straffet för barnövergreppen – prästerskapets ”gyllene fängelse”

Fader P höll mässa i Örberga kyrka. Foto: SVT

Svenska kyrkan: ”Beklagligt”

Fader P höll också mässa i Örberga kyrka nära Vadstena, klosterkyrkan i Lund och i en kyrka i Oskarshamn. Hur Svenska kyrkans lokaler får användas styrs av kyrkoordningen, som bland annat säger kyrkor inte får upplåtas på ett sätt som kränker kyrkorummets helgd. Men utifrån det har varje församling rätt att bestämma vilka de hyr eller lånar ut sina lokaler till.

Läs mer: Fakta om Society of S:t Pius X

– SSPX har uteslutits av katolska kyrkan och står för en värdegrund som Svenska kyrkan inte delar. För tolv år sedan upplät några församlingar sina lokaler för mässa i samband med pilgrimsvandringar. Det är beklagligt att så har skett. Kanske skedde det i god tro, men efter att detta uppmärksammades utgår vi ifrån att det inte händer igen, skriver Erika Brundin, ställföreträdande generalsekreterare i Svenska kyrkan i en kommentar.

Fakta om SSPX

Prästbrödraskapet Society of S:t Pius X (SSPX) bildades 1970 av den katolske biskopen Marcel Lefebvre. Där samlades konservativa katoliker som inte accepterade reformerna i den Katolska kyrkan som genomfördes vid andra vatikankonsiliet 1962 till 1965. 

SSPX motarbetades redan från start och Lefebvre bannlystes 1988 när han vigde biskopar utan påvens tillstånd. Sedan dess har SSPX:s biskopar varit exkommunicerade, vilket betyder att de är uteslutna ur kyrkans fulla gemenskap. 

I januari 2009 visade Uppdrag granskning en internationellt uppmärksammad intervju där biskopen Richard Williamson förnekade Förintelsen. Uppståndelsen växte ytterligare när påven Benedikt XVI bara ett par dagar senare hävde bannlysningen av fyra biskopar i SSPX, däribland Williamson. 

Det ultrakonservativa brödraskapet har upprepade gånger anklagats för rasism och antisemitism. 2012 sade dess överhuvud Bernard Fellay att judarna genom århundraden ”tillhört kyrkans fiender”. 

För några år sedan bildades en ny rörelse, efter konflikter i SSPX ledarskikt. Den kallas ”SSPX Resistance” – motståndet, och anses ännu mer konservativ och traditionalistisk. Över 100 före detta SSPX-präster har slutit upp under ledning av biskop Richard Williamsson, som är bannlyst av Vatikanen på nytt. 

Vatikanen har under påve Franciskus fört samtal med företrädare för SSPX och uppges nu vara nära en uppgörelse om en försoning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det gyllene fängelset

Mer i ämnet