För ett par år sedan genomförde Skatteverket en specialgranskning av de största auktionshusen i Sverige. Vilka auktionshus som granskades är inte offentligt, men syftet var att få reda på i vilken utsträckning privatpersoner redovisar vinst vid försäljningar på auktion.
Resultatet var slående, för åren 2013 och 2014 upptäckte Skatteverket över 21 miljoner kronor i odeklarerade vinster från kunder som sålt på de granskade auktionshusen. Och för staten innebar det ungefär åtta miljoner i obetald skatt.
– Det här är en väldigt oreglerad bransch, man får ju inga kontrolluppgifter på försäljningarna, säger Eva Björklund, rikssamordnare mot oredovisade inkomster på Skatteverket.
”Låter som kryphål”
När granskningen genomfördes begärde Skatteverket ut uppgifter om försäljningar där personer sålt för mer än 200 000 kronor vid de olika auktionshusen.
Men att en kund tillåts ha flera kundnummer kommer som nyhet för Eva Björklund.
– Det är en nyhet för oss, det kände vi inte till. Vi förutsatte att en kund är ett kundnummer.
– Frågan är varför man vill ha flera kundnummer på ett och samma auktionshus? Det låter som att det skulle kunna vara ett kryphål, vi vet ju att det finns de som inte vill betala skatt, säger hon.
Flera kundnummer
Uppdrag gransknings kartläggning av Lauritz.com visar att en och samma kund kan ha sju, åtta kundnummer, till och med så många som 40.
En del av dem är kundnummer som leder till en och samma person men där till exempel namnet är påhittat.
– Det här måste vi fundera på, hur vi ställer frågan nästa gång vi gör en granskning. Men ansvaret ligger på auktionshusen, det är en förtroendefråga för auktionshusen kan jag tycka.
Lauritz.com säger att de har cirka 1,3 miljoner kunder men i själva verket motsvarar det endast 900 000 verkliga personer.