Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när ”Sven” räknar på hur många barn han har gett upphov till. Foto: SVT

”Sven” reser runt och skänker spermier – har medverkat till över 20 barn

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

”Sven”, 45, erbjuder sina spermier och åker till kvinnor som vill ha barn. Inseminationen sker helt utanför sjukvårdens kontroll. “Sven” räknar till 25 barn:

– Ett barn per kommun ser jag som en gräns.

Lagen är inte tydlig kring vad som gäller vid privata donationer.

2016 började ”Sven” donera spermier till en klinik i Stockholmsområdet. Snart kom han i kontakt med kvinnor som sökte hjälp privat. 

– Det är en ganska magisk känsla att veta att man har kunnat hjälpa barn till världen som aldrig hade funnits annars, säger ”Sven” som medverkar öppet i Uppdrag granskning, men som inte vill uppge sitt riktiga namn. 

Med sina egna två barn inräknat, har han nu enligt egna beräkningar varit med om att skapa totalt 25 barn. 

Se reportaget: Spermiestölden

Han säger att han drivs av en vilja att hjälpa och tar inte betalt utöver sina omkostnader för resa och uppehälle. Att ta emot pengar för spermier kan vara olagligt. Enligt lagen om genetisk integritet kan den som vanemässigt eller i vinstsyfte tillhandahåller spermier för insemination utanför vården dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. 

40-50 biologiska barn 

Uppdrag granskning har hittat flera män som via nätsajter donerar privat i större skala än ”Sven”. En man uppger att han har ett hundratal barn spridda över hela världen. En privat donator i Skåne berättar för Uppdrag granskning att han har 40–50 biologiska barn och att samtliga finns i södra Sverige.

Bortom vårdens kontroll

Professor Gunilla Sydsjö är bekymrad över den privata spermiemarknaden som är bortom vårdens kontroll.  

 –Vi vet fortfarande inte hur många presumtiva donatorsyskon vi har i Sverige idag, säger professor Gunilla Sydsjö.  

Enligt hennes studie vid Linköpings universitet från 2015 är risken för att donatorssyskon i Sverige ska träffas mindre än en procent varje år. Siffrorna bygger på Socialstyrelsens råd att en donator endast får ge upphov till barn i sex familjer, utöver sin egen.   

Kan donera på flera kliniker 

Men i dag finns inget sätt att kontrollera om en man donerar spermier på flera olika kliniker i Sverige. Ett donationsregister saknas.  

Till Uppdrag granskning uppger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att regeringen nu ser över frågan om ett register över könscellsdonatorer. Hon beskriver det som angeläget för vårdgivare att få kontroll över i vilken omfattning enskilda donatorers spermier används i Sverige.

I ”Svens” fall hade ett donatorsregister inte gjort någon skillnad, eftersom hans donationer sker utanför vården. ”Sven” säger att han tar ansvar för att hans avkommor inte ska råka träffas genom att bidra till max ett barn i varje kommun. Sen vill han själv sätta stopp. 

Se hur ”Sven” håller koll på barnen han medverkar till att skapa – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.