Enligt forskaren Björn Johansson måste skolan arbeta med värdegrund och normer för att komma tillrätta med näthatet. Foto: SVT

”Ungdomar använder sexualiserat språk”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ungdomar har en tendens att använda grovt och sexualiserat språk, det säger forskaren Björn Johansson. Han blir inte förvånad över att 12-åriga flickor skickat våldtäktshot till en jämnårig bekant.

Uppdrag granskning ringer upp forskaren Björn Johansson för att prata om det hårda språk som vi gång på gång stött på under arbetet med webbsatsningen #Hatet. Vi läser upp våldtäktshoten som 12-åriga Elin fick i chattappen Kik.

”VI SKA FAN HA SEX NU!!”

UG – #Hatet

”JAG SKA FUCKING VÅLTA DIG”

Avsändaren visade sig vara två bekanta till Elin, också de 12 år gamla.

– Det är ingenting som förvånar mig. Jag kan säga att det nog inte tillhör vanligheten att man använder just det här språket, men det förekommer. Det kan vara lite olika beroende på i vilka sammanhang man vistas, det finns olika subkulturer där man använder olika tilltalsord, säger han.

”Växer fram ett eget språk”

Björn Johansson är forskare vid institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete vid Örebro universitet. Han är inriktad på att undersöka mobbning i skolan och vad kränkningarna kan få för betydelse för människors liv och hälsa. I höst har han medverkat i SVT:s realityserie Morgans mission, som handlar om mobbning.  

– Ungdomar använder kodspråk och det växer fram ett eget språk, en egen kultur. De här ungdomarna är uppvuxna med internet och det tilltal som finns. Det är de som leder utveckling av vilken jargong som används och vilken kultur som skapas. De lite äldre ungdomarna, 14-, 15-, 16-åringar, har en tendens att använda grovt och sexualiserat språk – jargongen är sådan.

Reporter: Handlar det om en jargong?

– Ja, mycket är jargong. De tänker inte på att omgivningen reagerar på det språk som de använder.

”Måste jobba med normer”

För att förhindra att ungdomar kränker varandra med den här sortens kommentarer tror Björn Johansson att skolan måste arbeta med värdegrund och normer.

– Språket är en attitydfråga och styrs av normer, därför måste man jobba med normer i skolan. Kanske diskuterar man det för sent i dag. Dessutom – ungdomarna har ju inte tagit det här språket ur luften, de har säkert hört formuleringarna någonstans, i nyhetssändningar eller av vuxna. Även vuxna beter sig på det här sättet. Och unga gör inte som vuxna säger, de gör som vuxna gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – #Hatet

Mer i ämnet