• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ungdomarnas råd för att slippa hatas – var tyst!

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Vill du undvika näthat – ligg lågt. Det rådet ger en grupp högstadieungdomar efter Uppdrag gransknings uppmärksammade program om näthatet mot kvinnor.

Reportaget ”Män som näthatar kvinnor”, som Uppdrag granskning sände i februari, väckte mycket starka känslor och både statsminister Fredrik Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask reagerade. Det talades om krafttag och till och med en lagändring.

Uppdrag granskning har låtit högstadieelever – som kanske mer än några andra lever sina liv ute på nätet – reagera på det utbredda hatet.

UG – Näthat

– I våran ålder så har man ju ändå fått höra ganska många gånger att man är tjock och äcklig och att man är en hora, säger Johanna från Luleå.

Hon har, tillsammans med sju andra högstadieelever på Örnäsets fritidsgård i Luleå, fått titta på reportaget från februari. Reportaget handlade bland annat om 21-åriga Julia som mordhotades i en tråd på Facebook efter att hon kritiserat en tröja från Hennes och Mauritz.

– De lade ut hennes adress och någon säger typ ”jag ska hitta dig och jag ska mörda dig” och så har de ens adress. Det är ju läskigt, jag hade blivit jätterädd, säger Louise.

Ungdomarna har förslag på vad som borde göras för att få ett bättre klimat på nätet.

– Om någon anmäler det så tycker jag verkligen att polisen ska ta tag i det direkt, och göra något åt saken. Då skulle det bli mycket allvarligare varje gång det händer. Då skulle kanske folk sluta, eller i alla fall minska lite, säger Johanna.

När programmet sändes i tv i februari reagerade många starkt, och precis som Johanna nu föreslår gick statsminister Fredrik Reinfeldt då ut och ville se fler åtalade för nätbrott.

Uppdrag granskning har träffat justitieminister Beatrice Ask (M).

Är det så att du som justitieminister kan peka ut en riktning åt polisen och säga vad du vill att man ska prioritera?

– Ja, det är väl självklart, jag kan i både regleringsbrev och direktiv och uppdrag av olika slag naturligtvis påverka inriktningen, säger Beatrice Ask.

Vill du göra det när det gäller den här typen av brott, hat och hot på internet?

– Vi har inte explicit formulerat något uppdrag där vi säger ordet näthat idag men det här är ju frågor som är viktiga och det visar vi ju också genom att arbeta med de lagstiftningar som rör just de här brotten, säger Beatrice Ask.

Idag har många, inte minst ungdomar, inställningen att det inte är någon idé att anmäla om de hotas eller kränks, polisen gör ändå ingenting.

Vad tycker du behöver göras för att internet ska bli en tryggare plats?

– Ja, det går ju inte att formulera i ett enkelt svar men vuxen-närvaro är det allmänna svaret. Sen är det mitt ansvar som justitieminister att se till att brottsbekämpningen när det gäller brott som begås på internet eller med hjälp av internet faktiskt beivras, säger justitieminister Beatrice Ask.

Ungdomarna på fritidsgården håller delvis med Beatrice Ask. Vuxennärvaro är viktigt men samtidigt vill de inte att föräldrarna ska se allt de håller på med.

– Jag tror inte de vet vad deras barn skriver, om de skulle se vad deras barn verkligen skriver åt folk då tror jag verkligen att de skulle bli jävligt arga, säger högstadieeleven Johanna.

Eleverna på Mörbyskolan i Stockholm fick se reportaget som en del i undervisningen efter att det sändes i februari. Där verkar man vara överens om vilken strategi som gäller för att undvika näthatet.

– Jag har av egna erfarenheter märkt att ligg lågt så får du inget mot dig. Jag säger inte att det ska vara så för jag tycker det är hemskt, men det är så det är, säger Corinne som går på högstadiet på Mörbyskolan.

– Det är säkrast och det är dåligt, det borde inte vara så, men det är så, säger kompisen Cecilia.

Rossana Dinamarca är riksdagsledamot för Vänsterpartiet och feministisk talesperson.

– Det är ju en typ av självcensur, då vill man inte, då vågar man inte uttrycka det man tycker och tänker och känner, av rädsla av att man kanske får nåt kränkande bemötande eller till och med hot. Det är ett jättestort samhällsproblem, säger Rossana Dinamarca.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Näthat

Mer i ämnet