Anonym socialsekreterare i intervju

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gick inte ut ensam – så påverkades socialsekreterarens liv av dödshoten. Foto: SVT

Uthängda och hotade socialsekreterare under LVU-kampanjen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Mer än var tredje socialsekreterare i utsatta områden, som svarat i en enkät, har känt sig hotade i samband med LVU-kampanjen. En kvinna berättar i Uppdrag granskning att hoten fått henne att begränsa sitt vardagsliv.

Har du känt dig hotad med anledning av LVU-kampanjen? Uppdrag granskning skickade med frågan i en enkät som fackförbundet Akademikerförbundet SSR genomförde med socialsekreterare.

Av 474 socialsekreterare, som uppgett av de arbetar i ett utsatt område, svarade mer än var tredje att de känt sig hotade.

LVU-kampanjen

50 uthängda socialsekreterare

En socialsekreterare som vill vara anonym berättar om dödshot och hot om att skada hennes barn.

– Att gå själv, det gjorde jag inte. Jag körde och hämtade mina barn från skolan, ville veta var de var hela tiden, säger kvinnan som burit personlarm under perioder då hon varit utsatt.

Hon är inte ensam om att drabbas. Uppdrag granskning hittar över 50 socialsekreterare som hängts ut med namn och ibland även adresser i sociala medier.

– Det är en fruktansvärd sak att bli utsatt för, säger Viktoriya Levin, fackförbundet Visions ordförande i Göteborg.

Hot mot socialkontor

När en socialsekreterare blir hotad finns det rutiner för att hantera det. Bland annat ska en polisanmälan göras och man ser sedan över om den utsatte behöver arbetar hemma eller på annan plats, berättar Levin. Hoten har i större utsträckning riktats från enskilda individer till specifika socialkontor.

– Det är problematiskt på det sättet att då pratar du om en hel massa socialsekreterare som till en viss del alla riskerar att fara illa.

Se mer i Uppdrag gransknings serie ”Dom tar våra barn” – onsdag 6 mars på SVT Play.

Så ställdes enkätfrågan till socialsekreterare

Akademikerförbundet SSR skickade en medarbetarenkät till över 4000 socialsekreterare.

De fick själva svara på om de arbetar i ett område som klassas som utsatta av polisen.474 socialsekreterare svarade att de arbetar i ett utsatt område.

Till denna grupp skickade Uppdrag granskning med frågan:

Har du känt dig hotad med anledning av LVU-kampanjen?

Mer än var tredje av dessa svarade att de känt sig hotade med anledning av LVU-kampanjen.

LVU-KAMPANJEN

LVU-kampanjen startade 2021 i Sverige och fick stort genomslag i sociala medier. Kritik riktades mot hur svensk socialtjänst omhändertar barn enligt lagen om vård av unga (LVU). Rykten och desinformation spreds – bland annat om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn. Kampanjen är den största påverkanskampanj mot Sverige i modern tid. Den bidrog till att terrorhotnivån i Sverige höjdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet