För att fortlöpande berätta om arbetet med webbsatsningen #Hatet startade vi tidigt i granskningen en grupp på Facebook. Inför intervjun med Ask.fm:s säkerhetschef Annie Mullins frågade vi följarna vilka frågor de ville att vi skulle ställa. Andreas Skog ville bland annat veta hur många som sköter sajtens moderering.
– Har de något patos, finns det en verklig vilja att göra upp med avigsidorna, då borde de ha anställda som jobbar med det. Så det var det som jag tyckte var intressant, säger han.
Vi tog med frågan till Annie Mullins.
Reporter: Hur många personer övervakar kommentarer på Ask.fm?
– Vi har ett stort antal, ett rimligt antal personer som gör det. Men hur många kan vi inte avslöja.
Reporter: Varför då?
– Jag tror inte att ni hittar många sociala medie-företag som avslöjar det.
Reporter: Och varför då?
– Det är kommersiellt känslig information, det handlar om hur vi sköter vår verksamhet. Det är vår ensak. Jag utgår ifrån att du vet att det inte är ett offentligt bolag. Det är ett privat företag som håller på detaljerna kring verksamheten, säger Annie Mullins.
”Tillåter inte kontona”
Uppdrag granskning har under flera veckor rapporterat om hur unga personer kränks och hotas på sajten Ask.fm. Tidigare i dag avslöjade vi hur skvallerkonton systematiskt hänger ut ungdomar som horor, missbrukare och psykiskt sjuka över hela landet. Ask.fm:s säkerhetschef i Europa, Annie Mullins, känner till fenomenet.
– Vi tillåter inte kontona men vi behöver bli underrättade om dem. Personer måste rapportera när de hittar dem och inte delta i att fortsätta sprida rykten, det fruktansvärda skvallret eller kränkningarna som finns. Det är väldigt viktigt att det rapporteras till oss – vi kommer att vidta åtgärder, säger Annie Mullins.
Efter intervjun har Uppdrag granskning via mejl frågat hur många anställda Ask.fm har totalt och fått svaret 110 personer. Hur många av dem som modererar kommentarer på plattformen vill de fortfarande inte svara på.