Samhall kallar sig för “Sveriges viktigaste företag”. De uppger sig vara landets största serviceleverantör med över 4000 kunder och tjänster inom bland annat städning, lager och logistik.
Varje år får man runt 6 miljarder kronor i statligt stöd. Pengarna ska gå till att erbjuda jobb till personer med så pass omfattande funktionsnedsättning att de inte kan få något annat arbete på arbetsmarknaden.
Men flera personer med insyn säger att de allra svagaste inte längre får jobben.
”Mer affärerna som styr”
Urban Nyman började på Samhall under tidigt 2000-tal. Han har varit både affärschef och områdeschef, med direkt ansvar över målgruppen med funktionsnedsättningar. Han såg en förändring inom företaget.
– Man pratade aldrig om funktionshinder eller funktionsvariationer, det var ständiga diskussioner om nya affärer och ekonomi. Det var det stora fokuset, de sista tio åren ökade det undan för undan. Så man försökte, från Samhalls sida, hitta personer som egentligen har så lite funktionshinder som möjligt som klarar jobben så bra det går.
Efter 18 år som chef valde han att säga upp sig då han, som han uttrycker det, hade fått nog.
– När man läser att Samhall ska anställa de med störst behov – det gör man absolut inte. Det är mer affärerna som styr vem man tar in än personens behov, säger han.
Skulle kartlägga arbetssökande
Jobben som Samhall erbjuder ska vara anpassade till medarbetarnas nedsatta arbetsförmåga. Men det måste också vara riktiga jobb som efterfrågas på marknaden.
När Arbetsförmedlingen anvisar personer till Samhall säger de att det sker i dialog med bolaget. Men tidigare anställda säger till Uppdrag granskning att Samhall själva har kunnat välja vilka som ska få jobba.
Jimmy Wallmo, tidigare mångårig områdeschef i Stockholm, säger att han tillsammans med andra områdeschefer åkt på rekryteringsträffar på Arbetsförmedlingen för att intervjua och kartlägga arbetssökande.
– Vi hade en lista som vi skulle bocka av på förbehåll och vi hade budskapet ”bara starka stå och gå”. Inga svaga medarbetare för de här måste matchas in i de här uppdragen, säger han.
Hur kändes det att göra den utsållningen. Du satt som medarbetare på Samhall och sållade ut svaga människor?
– Det är väl alltid lätt att säga efteråt att “fan, varför gjorde jag så här”. Men man ska komma ihåg att om vi skulle ta ut fel medarbetare, exempelvis svagare personer, så skulle vi ju skicka dem till en kollega som inte skulle klara sitt uppdrag, vilket gjorde att du satt där med ett ansvar.
”Det är mycket olyckligt”
Cecilia Schelin Seidegård, styrelseordförande för Samhall, säger att det är Arbetsförmedlingen som har uppdrag att välja ut arbetstagare – och att hon inte känner igen att områdeschefer använt listor med uppmaningen att ta de starkaste personerna.
– Det är mycket olyckligt. Vi har ett väldigt bra samarbete med Arbetsförmedlingen, och detta får vi naturligtvis ta upp med Arbetsförmedlingen, för så ska det inte försiggå. Jag tror inte att det försiggår i många fall, men ett fall är ett för mycket.
Maria Kindahl, biträdande verksamhetsområdeschef på Arbetsförmedlingen, säger att inte heller hon känner igen bilden, men att det kan handla om informationsträffar.
– Det är viktigt att de personerna får information om hur det är att jobba på Samhall, ”vad tackar jag ja till om jag tackar ja till en anställning?”, säger hon.
Då har Samhall en möjlighet att kunna påverka det beslutet?
– Arbetsförmedlingen anvisar. Det är personer med funktionsnedsättning, men det är också viktigt att det blir bra arbetsuppgifter för den här individen.
Tagit in underleverantörer
Dagens Arbete publicerade i förra veckan en granskning om hur unga med funktionsnedsättning inte platsar på Samhall. Redan 2017 konstaterade också Statskontoret i en rapport att Samhall ställer krav på vilka som ska anställas.
Men det handlar inte bara om att Samhall ska ha valt ut valt ut starkare personer framför svaga.
Via källor och avtal som Uppdrag granskning tagit del av framkommer att Samhall har anlitat underleverantörer vid flera tillfällen för att klara av uppdrag. Jasmine Lindkvist, tidigare key account manager på Samhall, säger att det beror på att man inte kunnat se till att det funnits personal som kunnat städa hos kunder som köpt Samhalls tjänster.
– Det man löste var att ta in underentreprenörer som hjälpte till, framförallt i Stockholmsregionen plockade man in en underentreprenör som fick väldigt många butiker, säger hon.
Samhall anser att kritiken att de prioriterar affärerna är kraftigt missvisande och säger att uppdragen är viktiga för att kunna erbjuda riktiga jobb.
Regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att utreda ifall det är rätt människor som hamnar på Samhall och hur anvisningar egentligen går till. Resultatet ska redovisas inom ett år.
Regeringen har dessutom ändrat i Arbetsförmedlingens förordning så att det görs tydligare att skyddat arbete endast får ges till den som har en funktionsnedsättning.