Guterres oroad över rapporter om krigsbrott: ”Måste utredas”

Uppdaterad
Publicerad

FN och Ryssland har olika uppfattningar om vad som nu händer i Ukraina.

Det säger FN:s generalsekreterare António Guterres efter sitt möte med Rysslands utrikesminister Lavrov.

– Klart är att ju snabbare vi får slut på kriget desto bättre är det för folket i både Ukraina och Ryssland, säger FN:s generalsekreterare på en pressträff som just nu pågår.

Lavrov säger att han tycker att samtalen är bra ”för att tänka ordentligt och på djupet på hur vi ska kunna utveckla FN och sanna multilaterala principer”, principer som han säger att väst i flera år har trotsat.

Efter att ha välkomnats av Lavrov säger Guterres att han är en hängiven multilateralist, men att han vet att det finns en komplex situation i Ukraina och olika tolkningar om vad som händer där.

– Jag hade en väldigt frank diskussion med utrikesministern. Enligt Ryssland är det en speciell militäroperation, enligt FN är det en invasion. Klart är att ju snabbare vi får slut på kriget desto bättre är det för folket i både Ukraina och Ryssland.

”Evakuera civila”

Guterres poängterar att målet nu är att rädda så många liv som möjligt.

– Jag har föreslagit att vi ska samla Ryssland, Ukraina och FN för att hitta lösningar till korridorer som är helt säkra och respekterade så att vi kan evakuera civila.

Efter de inledande artighetsfraserna fortsätter samtalet utan medier närvarande.

Guterres kommer senare att resa vidare till Kiev, där han ska träffa Volodymyr Zelenskyj och Dmytro Kuleba.

Under måndagskvällen varnade Rysslands utrikesminister att Ukraina riskerar att provocera fram ett tredje världskrig och säger samtidigt att hotet om kärnvapen ”inte bör underskattas”, rapporterar internationella medier.

I en intervju i rysk tv på måndagskvällen sade Lavrov att det är Ukrainas fel att samtalen mellan länderna har gått i stå och att USA och Storbritannien pressar den ukrainska regeringen att inte gå med på en överenskommelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.