Hackarnas mål i coronatider: den pressade vården

Publicerad

Medan sjukhus och kliniker världen om kämpar mot coronapandemin, ser andra sin chans. Hackare, både kriminella och statliga aktörer, vässar sina vapen och experter varnar för IT-angrepp på liv och död.

Det var en mardröm för ett sjukhus. Mitt under brinnande coronakris, med testlaboratorier för just coronavirusprover, fick universitetssjukhuset i tjeckiska Brno i våras stoppa  operationer och omdirigera akutpatienter. Sjukhuset hade drabbats av en så kallad ransomware-attack. De innebär att angripare låser datasystemen och kräver pengar för att, i bästa fall, låsa upp dem igen.

Peter Gramantik, själv IT-säkerhetsexpert, blev vittne till det hela. Han var intagen för operation när högtalare ropade ut uppmaningen till all personal: stäng ner alla datorer och nätverk. Snart därefter kom beskedet att alla operationer var inställda, inklusive Peters.

– Jag blev arg, säger han i telefon till SVT Nyheter.

– Inte rädd, även om jag förstår att andra blir rädda. Det är en attack och det ligger ju i begreppet attack att det är något dåligt.

Uppmärksammat exempel

Attacken mot sjukhuset är bara ett uppmärksammat internationellt exempel när det kommer till cyberattacker mot vård under coronaperioden. Europeiska samarbetsorganet Europol varnar för attacker mot kritisk infrastruktur.

– Med kritisk infrastruktur menar jag sjukhus och matbutiker, säger Europol-chefen Caterine De Bolle.

– Det är infrastruktur vi verkligen behöver för att klara den här krisen.

Men Sverige då? Myndigheten för samhällsskydd och bereskap. MSB, har ansvar för att bevaka och ta emot rapporter om IT-angrepp mot samhällsviktig verksamhet. Där vill man dock inte kommentera saken, med hänvisning till sekretess.

Frågat regionerna

För att inte belasta sjukvården har SVT Nyheter valt att fråga regionerna, som ansvarar för vården, via deras IT-avdelningar. De flesta svarar att de inte sett några särskilda trender men några säger sig ha sett ökningar och Jönköping svarar att man sett en “kraftig ökning” i försöken till intrång. Däremot säger sig ingen region att intrången varit framgångsrika eller påverkat systemen.

David Lindahl vid Totalförsvaret forskninginstitut (FOI), som har sammanställt utländska exempel, säger ändå att det finns skäl att tro att samma hot finns även i Sverige.

– Man försöker lura vanliga människor att vidta en åtgärd som verkar rimlig men som leder till ett osäkert läge. Där skiljer sig inte Sverige från andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.