Handelsbankens vd sparkas

Uppdaterad
Publicerad

Handelsbankens vd Frank Vang-Jensen lämnar sin post med omedelbar verkan. Anders Bouvin tar över.

”Beslutet är enbart en individfråga. Handelsbanken står oförändrat stark och våra långsiktiga mål ligger fast”, säger styrelseordförande Pär Boman i ett pressmeddelande.

Det är en enig styrelse som står bakom beslutet att byta ut Vang-Jensen som vd och koncernchef. De har enligt pressmeddelandet gjort en omfattande utvärdering och kommit fram till beslutet.

”Att vara högste chef i banken kräver därför ett speciellt ledarskap – betydligt mer komplext än traditionellt management.”, säger Pär Boman.

Bouvin efterträder

”Anders Bouvin har arbetat över 30 år i Handelsbanken och är väl förtrogen med bankens arbetssätt, kultur och värderingar. Han har det senaste decenniet varit verksam i Handelsbanken i UK”, skriver Pär Boman.

Andrew Copsey har utsetts till tillförordnad chef för Handelsbanken i Storbritannien och efterträder därmed Anders Bouvin.

Bouvin tillbringade sina första tio år i det östafrikanska Zimbabwe, som då hette Rhodesia, eftersom hans far var svensk generalkonsul där. Vid sidan av jobbet är Bouivin ett hängivet fan av fotbollsklubben Quuens Park Rangers.

Frank Vang-Jensen tillträdde som VD för Handelsbanken i mars 2015.

Expert: ” Handelsbanken går bra”

SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka kommenterar avgången, men säger att det är svårt spekulera i orsaken till varför Vang-Jensen får sparken.

–Banken säger själva att de är nöjda med hans ledarskap men att han ändå inte uppfyller kraven på en koncernchef. Frank Vang Jensen har bara suttit i drygt ett år efter det att Per Boman flyttades upp och blev styrelseordförande för banken, säger hon. 

Enligt Johanna Cervenka var Vang-Jensen en omtyckt vd och hade en stark ställning inom banken, både extern och internt. 

– När han lämnade vd-posten fanns det uppgifter om att Per Boman inte ville lämna tjänsten men att den nya storägaren i Industrivärden Fredrik Lundberg krävde det. 

”Gjorde bra resultat”

Men hon tror inte att det beror på att Handelsbankens ekonomiska situation. 

– Handelsbanken går bra och gjorde ett bra resultat för andra kvartalet i år. Men däremot är man är mitt uppe i ett nedskärningsprogram och ska minska antalet kontor. Det var något som vd:n kanske lite överraskande benämnde som en ”satsning” vid kvartalsrapporten.

Brexit kan ha påverkat beslutet.

– Det som är unikt för Handelsbanken i Sverige är att de har en relativt stor exponering mot Storbritannien och har egna kontor där, och då får känna på lite extra från osäkerhet som skapats efter britternas folkomröstning om utträde ur EU. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.