Först befarades det att Afrika skulle drabbas hårt av covid-19. Sjukvården är dålig och många bor trångt. Men det blev inte så.
– Vi vet nu att åldern är den absolut starkaste riskfaktorn för att bli sjuk i covid-19, säger Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi och nämner att det finns lika många 80-åringar i Italien som på hela den afrikanska kontinenten.
Stängde aldrig ner
Men Afrika har mött andra motgångar i spåren av pandemin, eftersom ländernas nedstängningar lett till ökad fattigdom, svält och barnadödlighet.
– Handeln har ju gått ner enormt, det har blivit en stor brist på vanliga läkemedel som antibiotika, malariamedicin och vacciner. Skolstängningar har också drabbat många barn som går miste om sitt enda mål mat om dagen, fler flickor gifts bort och sexuella övergrepp har ökat.
I Tanzania stoppades skolundervisningen och restriktioner som krav på munskydd, handtvätt och social distansiering infördes. Men affärerna och marknaderna stängde aldrig – människor kunde fortsätta handla och företagarna tjäna pengar. Nu har skolorna återigen öppnat.
Ingen testas
Under en gudstjänst i juni förklarade landets president John Magufuli landet fritt från covid-19. De officiella siffrorna ger honom rätt, men då hade man redan slutat testa människor för sjukdomen. Att testningen helt upphört gör det omöjligt att kontrollera påståendet, men enligt de kolleger i Tanzania som Anna Mia Ekström talat med är det dock ytterst få dödsfall eller allvarligt covidsjuka i landet.
”Tack vare böner”
Att få någon inom Tanzanias hälso- och sjukvård att kommentera hur smittspridningen ser ut i dag är däremot nästintill omöjligt.
– Presidenten förklarade att Tanzania fritt från covid tack bönerna man hållit i landet. Den som säger något som strider mot presidentens tillkännagivande kommer definitivt hamna i knipa, säger Roland Ebole på människorättsorganisationen Amnesty International.
I videon hör du mer om hur Tanzanias ovanliga metod kan ha varit lyckosam.
Tanzania
Tanzania har 56 miljoner invånare. Medelllivslängden är 65 år.
Landet har rapporterat 509 smittade av covid-19 och att 21 personer avlidit i sjukdomen.
Tanzania är beroende av omfattande bistånd och lån utifrån för att klara sin ekonomi. Inkomsterna från gruvdrift, turism och finansiella tjänster har ökat de senaset tio åren men samtliga är näringar som är känsliga för svängningar i konjunkturerna på världsmarknaderna.
När det blir sämre tider i omvärlden minskar inkomsterna till statskassan snabbt. De allra flesta överlever på småskaligt jordbruk för husbehov.
Källor: Världsbanken, Johns Hopkins University & Medicine, Utrikespolitiska institutet