Är det en fågel? Är det ett plan? Nej, det är en upp och ner-vänd noshörning. Foto: Ig Nobel via Reuters

Här får noshörningarna helikoptertransport – upp och ner

Publicerad

Ett experiment där noshörningar hängdes upp och ner för att studera hur deras hälsa påverkades har belönats med ett av årets Ig Nobel-priser.

Hur påverkas en sövd noshörnings hjärta och lungor om de hängs upp och ned i benen vid en helikoptertransport? Den frågan ställde sig viltvårdaren Robin Radcliffe från Cornell University och hans kollegor och bestämde sig för att utföra sådana experiment i Namibia.

Den typen av transporter används allt oftare i Afrika i syfte att bevara arten. Men det är först nu som någon har undersökt hur djurens hälsa påverkas.

Nu belönas forskarna med Ig Nobel-priset som årligen delas ut av Annals of Improbable Research, ett magasin för ”forskning som får människor att skratta, och sedan tänka”.

Årets prisceremoni utfördes via videosamtal och vinnarna fick var sin PDF-fil de kunde skriva ut och montera ihop till en trofé, samt en fejkad 10-biljonssedel i zimbabwiska dollar.

En annan vinnare var svenska Susanne Schötz för hennes studier av katters olika läten.

Se noshörningarnas flygturer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.