Tobias Stark är en av få personer som forskat om Tre Kronor ur ett historiskt perspektiv. Han säger att svensk hockey inte kan mäta sig med när det var som störst under kalla kriget.
Han berättar om VM-finalen mellan Sverige och Sovjet 1969 då 82 procent av den vuxna befolkningen såg matchen på tv under monopoltiden.
– Till och med min mormor såg den matchen fast hon inte var ett dugg intresserad. Man levde med det kalla kriget och kärnvapenhotet.
– Tre kronor var en barometer på att den svenska modellen stod sig, säger Tobias Stark som är universitetslektor på Linnéuniversitetet i Växjö.
Monopoltiden
I slutet av kalla kriget fick SVT konkurrens av TV3 och andra kommersiella aktörer. I dag följer publiken hockey på andra sätt via en mängd olika medier och sociala kanaler.
Det går inte att komma upp i de enorma tv-siffrorna som tidigare, konstaterar Stark.
– Folk gör annat i dag, säger han.
Stark berättar att han inte sett tv-publiksiffror för ishockey-VM 2018 och att de med största sannolikhet inte kommer att kunna mäta sig med när ishockeyn var som störst under kalla kriget.
”Intresset består”
Trots det tyder tecknen på att intresset för ishockey består och i vissa fall växer.
– I numerär är det säkert fler som följer ishockey i dag och jag tror att de är mer intresserade på djupet. Man följer det på annat sätt, säger lektor Stark.
Hockeyn har också utvecklats mer mot de lokala storlagen istället för fokus på nationen. Det har också haft en betydelse för att intresset består. Fast det är svårt att mäta i faktiska tal, menar han.