Hårdast drabbat av det dödliga skjutvapenvåldet är Stockholms län. Här har nästan hälften av fallen skett. Och samtliga är fortfarande ouppklarade. Enligt siffror som SVT har tagit fram satt det i början av veckan fyra personer häktade, på elva dödsskjutningar.
Emirhan Ayhan, som gick sista året på gymnasiet, sköts ihjäl i slutet av januari i Norsborg i södra Stockholm. Den 16 april skulle han ha fyllt 19 år.
Insåg att det var blod på hans kläder
Det var i slutet av januari som hans mamma väntade på att han skulle komma hem från gymmet. Men när han inte svarade på hennes sista sms gick hon ut för att leta efter honom. Hon hittade sin son sittandes i framsätet på sin bil, på parkeringen utanför radhuset.
– Han har hällt på sig saft, varför sover du Emirhan, har du svimmat? berättar Tülün Tas om tankarna som först for genom huvudet.
Hon knackade på fönsterrutan, öppnade dörren och insåg att det var blod på hans kläder. Emirhan Ayhan fördes iväg med ambulans men dog redan på vägen till sjukhuset.
– Polisen som berättade för mig var helt kall, ”din son är död”. Han är säkert med om detta hela tiden, säger Tülün Tas.
Vill se en åtgärdsplan från politiskt håll
En man togs nyligen in för förhör i mordutredningen, men släpptes senare.
– Det här är ett stort samhällsproblem. Hatet, som verkar ha uppstått redan vid 10-års ålder. Våldet som uppstått vid 10-årsåldern, det stoppas inte, säger mamman.
Hon vill se en åtgärdsplan från politiskt håll, för att få stopp på dödsskjutningarna. Och framför allt ökade resurser till skolan.
– Det spelar ingen roll om vi har en jättefin familj hemma, mamma pappa barn. Barnen är faktiskt ute i skolan åtta timmar. Och du vet inte vad som händer där. Dagens ungdomar är i ett ingenmansland. De vet inte riktigt vad de tillhör, vad de gör. Vad de tillför för något, säger Tülün Tas.