Till vänster är 12-åriga Sami Hosseini och bredvid honom sitter 9-åriga Setaesh Hosseini. Foto: SVT

Över 1000 barn väntar på utvisning till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Över 1000 barn väntar på att tvångsutvisas till Afghanistan, ett land där det dödliga våldet ökat kraftigt de senaste månaderna enligt en ny rapport från FN.

– Jag vill gå i skola och jobba, jag vill inte gifta mig, säger Setaesh Hosseini, 9 år.

I Sverige väntar över 7000 personer på att utvisas till Afghanistan, det visar statistik från Migrationsverket. Över 1000 av dem är barn och på flera håll i Sverige fortsätter protesterna mot utvisningarna.

Kritikerna menar att utvisningsbesluten strider mot barnkonventionen.

– De här barnen kom till Sverige i samband med flyktingkrisen 2015 och har hunnit bli en del av det svenska samhället. Det är inte rimligt att de ska utvisas till Afghanistan, säger Anna Lindberg som företräder Österlens stödförening för flyktingar.

Förvärrad situation enligt FN

Afghanistan klassas som ett av världens farligaste länder. Landet har under en lång tid präglats av väpnade konflikter och mellan 2015 och 2018 skadades eller dödades över 12 500 barn i landet, uppger FN.

Men enligt Migrationsverket är det möjligt att genomföra utvisningar till Afghanistan.

– Vissa provinser har knappt berörts av den här väpnade konflikten, säger Carl Bexelius som är biträdande rättschef på Migrationsverket.

Vill att barnen får stanna

Migrationsverket framhåller att de gör rättssäkra bedömningar som i många fall även prövas av svensk domstol.

Men Österlens stödförening för flyktingar, som har kontakt med flera organisationer i Afghanistan, gör en annan bedömning och vill att lagstiftningen ändras så att barnen kan få stanna.

”Risk att flickorna gifts bort”

 – Det finns en risk att de inte får gå i skolan, att de blir rekryterade som barnsoldater och att flickorna gifts bort tidigt om de utvisas.

Men borde inte personer som enligt myndigheterna saknar skyddsbehov lämna landet för att ge plats åt de som har bekräftade asylskäl?

– Vi tycker inte att alla ska få stanna eller att gränserna ska vara öppna. Men när det gäller barnfamiljer så är det rimligt att man får stanna när man varit här i fyra år, säger Anna Lindberg och fortsätter:

– Det handlar trots allt om barn som inte minns Afghanistan, som inte talar språket och som ibland aldrig ens har varit där.

Ministern duckar

Migrationsminister Morgan Johansson vill inte intervjuas i den här frågan men meddelar att det finns en kommitté som just nu arbetar med se över migrationspolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.