I dag träder den nya spellagen i kraft

Uppdaterad
Publicerad

I morgon börjar den nya spellagen att gälla. Hittills har 60 spelbolag fått licens och spelbolag med ett tveksamt förflutet får nöja sig med två istället för fem år.

Från och med den första januari behöver alla som bedriver någon typ av verksamhet på den svenska spelmarknaden en licens. De bolag som saknar tillstånd ska stängas ute genom bland annat blockerade betalningar och de spelbolag som fått licens kommer bli tvungna att följa tydliga regler. Bland annat måste de registrera varje spelare och motverka överdrivet spelande.

– Syftet är att få kontroll på en marknad som inte är kontrollerad i dag, säger Anders Sims, kommunikationschef på Lotteriinspektionen.

60 licenser

Hittills har 60 spelbolag fått licens. Främst handlar det om bolag som vill bedriva onlinespel och vadhållning, varav flera har fått OK trots tidigare domar i andra länder. Bland annat handlar det om bolag som gjort sig skyldiga till att inte ha uppfyllt kraven gällande penningtvätt och för att ha riktat marknadsföring till avstängda spelare. Men enligt Lotteriinspektionen är den här typen av brott inte tillräckligt allvarliga för att motivera ett avslag.

– Har vi sett att det finns en rimlig förklaring och att de har en plan för hur det inte ska hända igen. Då har vi ändå kunnat bevilja licensen men då på kortare tid, att utvärderas efter två istället för fem år, säger Anders Sims.

Måste följa regler

Om bolagen med licens inte följer de nya kraven kan Lotteriinspektionen, som blir Spelinspektionen med skärpt tillsynsansvar efter årsskiftet, vidta åtgärder som indragen licens eller böter. 

Det finns dock en del frågetecken när det gäller tydligheten i lagen, menar Anders Sims. Bland annat hur bolagens ansvar att motverka överdrivet spelande ska tolkas i praktiken.

– Det kommer säkert bli domstolsprocesser för att få fram praxis när det gäller sådant, säger han.

Fakta: Den nya spellagen i korthet

  • Den nya spellagen innehåller bland annat krav om att alla som verkar på den svenska spelmarknaden ska ha tillstånd — en licens.
  • En skatt på 18 procent införs för den konkurrensutsatta sektorn medan spel för allmännyttiga ändamål fortsätter att vara skattebefriat.
  • En licenshavare ska skydda spelare mot överdrivet spelande och hjälpa spelare att minska sitt spelande när det finns anledning till det (omsorgsplikt). En licenshavare ska också registrera den som vill delta i spel och fastställa en spelares identitet innan spel får påbörjas.
  • Det är inte tillåtet för en licenshavare att erbjuda eller lämna erbjudanden om bonus annat än vid det första tillfälle som spelaren deltar i ett spel.
  • Möjlighet ska finnas för spelare att stänga av sig från spel. Spelmyndigheten kommer att upprätta och föra ett register över spelare för tillfällig eller permanent avstängning hos alla spelföretag.
  • Åldersgräns på 18 år införs för att få spela och den som är under 20 år får inte ges tillträde till ett kasino.
  • Krav på måttfullhet gäller vid marknadsföring av spel. Marknadsföring får inte riktas direkt till en spelare som på egen begäran stängt av sig från spel eller som blivit avstängd av en licenshavare.

Källa: Lotteriinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.