Trots stigande dödsfall ser inte statsepidemiolog Anders Tegnell anledning att rekommendera reseavrådan till Italien. Foto: Claudio Furlan/ Claudio Bresciani/TT

Inga reserestriktioner till Italien – trots stigande dödstal

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen kom nyheten att totalt 79 personer nu dött av coronaviruset i Italien. Trots det avråder inte Utrikesdepartementet från resor till norra Italien. Enligt Folkhälsomyndigheten är situationen ännu inte tillräckligt allvarlig för det.

Italien är det europeiska land där coronaviruset hittills slagit hårdast. Över 2 500 personer har smittats och minst 79 personer har dött av covid-19. I Danmark avråds från icke-nödvändiga resor till de mest utsatta delarna av Italien. Det svenska Utrikesdepartementet avråder sedan tidigare från resor till delar av Kina och hela Iran – men ett sådant beslut om Italien är ännu inte aktuellt.

– När det gäller coronaviruset lyssnar vi på vår expertmyndighet Folkhälsomyndigheten. Vi följer utvecklingen i landet noga och står i nära kontakt med Folkhälsomyndigheten, säger Anna Lundblad vid UD:s presstjänst.

Smittspridning i hela norra Italien

Folkhälsomyndigheten la idag ytterligare ett antal regioner i Italien till sin lista över var viruset sprids, och nu omfattas hela den norra halvan av Italien. Men inte heller Folkhälsomyndigheten tycker det är dags att avråda från resor till Italien.

– Den avrådan som gjorts på grund av den här sjukdomen – som inte är jättefarlig för individer – har varit både i Kina och Iran i samband med att sjukdomen har fått väldigt stor påverkan på samhället. Sjukvården har gått på knäna, man har stängt ner mycket trafik och det har nästan inte gått att resa dit eller därifrån. Så det är en extra aspekt för att det ska vara relevant för att avråda folk från att åka dit – vi tycker inte man har kommit upp till den nivån än i Italien, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Över 1 000 prover tagna: ”Hyfsat säkra på att vi fångat de allra flesta”

Han påpekar också att risken för enskilda individer att smittas vid resor fortfarande är låg.

– Vi har nu ett femtontal fall från Italien och det är av ungefär 40 000 personer som rest från Italien de senaste veckorna,  så risken på individnivå är inte jättestor. Dessutom har de som kommit hem kunnat hanteras väldigt bra så här långt. I grunden säger ju WHO att man inte ska hålla på med reserestriktioner, för det blir väldigt destruktivt.

Kan ni vara säkra på att ni fångat upp alla fall?

– Det kan vi inte vara hundraprocentigt säkra på. Men i och med att vi tagit så många prover, en bra bit över 1000 varav de flesta de sista dagarna, så känner vi oss ändå hyfsat säkra på att vi fångat de allra flesta. Något enstaka fall kan slinka igenom vilket nät vi än har, och även om vi tar till en reseavrådan till Italien kommer folk inte sluta åka dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.