Tystnadsplikt kring Estonia hävs

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att allt känt bildmaterial från Estoniavraket skall granskas av Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL).

Dessutom vill försvarsminister Mikael Odenberg häva tystnadsplikten för de dykare som varit nere vid vraket. -Vi är angelägna om total öppenhet, säger försvarsministern till TT.

Enligt Odenberg hade uppdraget som förra regeringen gav SKL tidsbegräns- ningar, vilket väckte misstankar om mörkläggning. Han vill även att Estland skall få följa granskningen med en ”förbindelseperson”.

M/S Estonia

Bildmanipulering hävdas

SKL fick i somras uppdraget att leta efter eventuell redigering, manipulering eller förvanskning av bilder och filmer från dykningar den 2 oktober-6 december 1994. Kritikerna anser att det just under den perioden sedan länge är känt att ingen påverkan på vraket skett.

Enligt kritikerna, däribland miljöpartisten Lars Ångström, visar bilderna från den 2 oktober att någon redan sågat av räcken från insidan av Estonias ombordkörningsramp och att bilder från 1996 visar annan kraftig åverkan på rampen som inte synts tidigare.

Regeringen ger SKL ytterligare tre miljoner kornor för att klara av det utvidgade uppdraget.

Positivt

Lars Ångström är nöjd.

-Det är oerhört positivt. Den här regeringen för uppenbarligen en helt annan öppenhetspolitik än den förra regeringen, säger han till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Estonia

Mer i ämnet