Läkarmålet överklagas inte

Uppdaterad
Publicerad

Det uppmärksammade läkarmålet överklagas inte. En ändring av tingsrättens friande dom i hovrätten kräver sannolikt att ny bevisning kan åberopas.

Någon ytterligare bevisning finns inte och inte heller någon annan omständighet som kan ändra bevisläget på ett avgörande sätt, skriver åklagarmyndigheten på sin hemsida.

”Därför gör jag bedömningen att det inte finns skäl för mig att överklaga tingsrättens friande dom”, säger chefsåklagare Peter Claeson.

Läkare åtalas för spädbarnsdöd

Chefsåklagare Peter Claeson har också anmälts för obefogat åtal till Riksenheten för polismål av en privatperson.

Anmälan utreds av vice överåklagare Eva Nilsson som nu hämtar in beslutsunderlag. Hon räknar med att kunna fatta beslut om att lägga ned eller gå vidare på fredag.

Tre års utredning

Det tog drygt tre år mellan det att den tre månader gamla flickan dog på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna till att läkaren slutligen efter många turer friades av Solna tingsrätt.

I september 2008 avled den tre månader gamla flickan efter att svårt sjuk ha vårdats i respirator. Föräldrarna polisanmälde sjukhusets behandling av dottern. Tre veckor efter dödsfallet genomfördes en obduktion som visade på skyhöga mängder av sömnmedlet tiopental och morfin i kroppen.

Åklagare kopplades in och i mars 2009 hämtades läkaren på sin arbetsplats och häktades misstänkt för mord alternativt dråp, något som senare ändrades till dråp alternativt försök till dråp. Det ena expertutlåtandet följde på det andra, vilket gjorde att rättegången förhalades gång på gång.

Icke tillförlitligt mätresultat

Läkaren frikändes helt den 21 oktober av en enig Solna tingsrätt.

Domen sågs som en triumf för läkaren och hennes advokat.

Domstolen fann det inte ens bevisat att ett brott hade begåtts och påpekade att det inte heller bevisats att läkaren begått något medicinskt fel.

Visserligen fanns det en hög koncentration tiopental i flickans blod men tingsrätten ansåg inte att det gått att fastslå hur hög koncentrationen varit.

Den analys som visat på en extremt hög koncentration bedömdes inte av rätten som tillförlitlig. Man ansåg det inte som uteslutet att barnet också kunde ha fått tiopental tidigare under sjukhusvistelsen.

Därmed sågs det alltså inte som bevisat att ett brott blivit begånget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare åtalas för spädbarnsdöd

Mer i ämnet