25 år med cd-cskivan

Uppdaterad
Publicerad

Cd-skivan revolutionerade musikindustrin, och var en viktig faktor i hela den digitala revolutionen, inte minst sedan den fått syskon som cd-rom och dvd. Nu fyller den 25 år.

När världens första cd-skivor lämnade Philipsfabriken utanför Hannover i augusti 1982 anade få hur dessa silverglänsande skivor skulle revolutionera underhållningsbranschen.

-Vid 1970-talets slut och 1980-talets början kunde vi aldrig föreställa oss att data- och nöjesindustrin skulle satsa på den digitala cd:n också för datalagring, datorprogram och filmer, berättar Piet Kramer, en av de ingenjörer som var med om att ta utveckla cd-skivan.

Banade väg

På 1990-talet hade cd:n dock inte bara trängt undan vinylen som ljudmedium utan också banat väg för annat bruk av digitalskivan, som cd-rom och dvd (digitala videoskivor).

Det senaste kvartsseklet har över 200 miljarder cd-skivor sålts jorden runt, enligt beräkningar av den holländska elektronikjätten Philips som tillsammans med japanska Sony skapade cd (Compact Disc).

-Som många andra revolutioner började det i smått, säger Paul Solleveld på nöjesbranschorganet NVPI.

Först tog man fram en tolvtums guldfärgad cd för filmer, men den slog aldrig an. Först sedan den floppat började ingenjörerna arbeta med en mindre digitalskiva enbart för ljud – och dagens cd var född.

Cd-starten var blygsam: först ut var Abbas album The Visitors, storsäljare på skivmärket Polygram, och en klassisk inspelning med Herbert von Karajan.

Fåtal skivor

Till en början satsade Philips på ett fåtal klassiska skivor. Tanken var att de lyssnarna skulle sätta störst värde på det överlägsna ljudet och också ha bäst råd med de dyra cd-skivorna – och de ännu dyrare cd-spelarna. De första spelarna kostade i dagens penningvärde omkring 15.000 kronor.

Satsningen var riktig. Cd-formatets ljud öppnade upp dimensioner som vinylen dittills dolt.

-När den chilenske pianisten Claudio Arrau spelade in en av Polygrams första cd-skivor märkte vi hur han grymtade och flämtade. På vinyl hörde man det aldrig men på cd blev det kristallklart, berättar Frank van der Berg från Polygrams utvecklingsgrupp.

Ett led i marknadsföringen av det nya formatet var påståendena om att skivorna var helt oförstörbara, till skillnad från föregångaren lp:n med den känslighet för skrap och hack (och än mer den bräckliga stenkakan...).

Generationer av senare cd-användare har lärt sig att så långt ifrån är fallet, även om de små skivorna är mindre känsliga för många typer av påfrestningar.

Tog några år

Det tog några år innan cd-formatet högg tag, men 1985 släppte det brittiska bandet Dire Straits sitt album Brothers in Arms på cd, en av de första helt igenom digitala inspelningarna. Den blev en av de första som såldes i över en miljon exemplar, och cd-formatet hade greppat marknaden.

-1991 kulminerade försäljningen men sedan har den gått ner, säger Solleveld.

Frågan är nu om cd:n kommer att leva till 30-årsdagen, med tanke på hur många som laddar ner musik digitalt till mp3-spelare. De senaste åren har cd-skivor sålt allt sämre medan försäljningen av nedladdad musik ökat snabbt.

Lever vidare

Enligt branschorganet IFPI kommer digitala nedladdningar att stå för en fjärdedel av all såld musik 2010.

Solleveld är dock cd-optimist å cd-skivans vägnar:

-I viss mån har cd-skivan ersatts av nedladdning på mp3-spelare men jag tror att det alltid kommer att finnas plats för den.

För detta talar också att gamla format har en benägenhet att leva kvar. Vinylen slog visserligen ut stenkakorna, men vinylskivan lever fortfarande, och inte ens kassettbanden är helt utslagna.

Språklig debatt

I Sverige utlöst cd-skivan också en språklig debatt. Eftersom ”cd” står för compact disc, dvs kompaktskiva, påpekade många att uttrycket cd-skiva egentligen är en tautologi, en onödig upprepning – ”kompaktsskive-skiva”.

Försöken att lansera alternnativa begrepp, exempelvis just ordet kompaktskiva, har dock aldrig riktigt slagit an, och i dag är cd-skivan bekant just under detta namn. Ofta används förstås bara begreppet cd, vilket inte är någon tautologi men å andra sidan bäddar för förväxlingar med själva spelaren...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.