Polis eskorterar asylsökande från ett Öresundståg som stannat vid Hyllie station utanför Malmö efter genomförd gränskontroll. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT Nyhetsbyrån

40.000 ouppklarade utvisningsärenden väntas

Uppdaterad
Publicerad

Polisen brukar klara av cirka en tredjedel av de av- och utvisningsärenden man får ta över från Migrationsverket. Det skulle innebära att cirka 40.000 ärenden förblir ouppklarade fram till och med år 2020 visar en sammanställning som SVT har gjort. Även om polisen hoppas klara av en större andel framåt kommer antalet personer som befinner sig i landet utan tillstånd att öka markant.

Migrationsverket beräknar i sin senaste prognos att cirka 148.000 personer kommer få avslag på sina asylansökningar från år 2016 till och med 2020. Enligt prognosen ska närmare hälften av dessa lämna landet frivilligt och därutöver avskrivs ett antal ärenden av olika skäl. Men resten, drygt 63.000 ärenden, kommer att överlämnas till polisen för avvisning och utvisning.

En del ärenden är personer man vet vilka de är och var de befinner sig, men som inte vill lämna landet. Men främst handlar det om människor som Migrationsverket inte fått tag på eller som inte går att hitta.

Klarar en tredjedel av ärendena

Polisen uppger själv att man brukar klara av ungefär en tredjedel av ärendena och det skulle innebära att man får drygt 40.000 ouppklarade ärenden till och med 2020. Ärenden där man inte vet var människorna tagit vägen eller befinner sig. Enligt chefen för gränspolisen, Patrik Engström, kommer dock andelen uppklarade ärenden att öka framåt.

– Det händer rätt stora förändringar inom polisen och i omvärlden nu som kommer påverka och förhoppningsvis göra att det blir fler. Bland annat polisens omorganisering och att vi ska anställa fler poliser till just det här, säger han till SVT.

Ygeman är inte nöjd

Men inrikesminister Anders Ygeman inte är inte nöjd över att det är så många ärenden som förutspås blir ouppklarade.

 – Det riskerar att få allvarliga konsekvenser. För den enskilde som får ett dåligt liv i skuggan av det svenska rättssamhället men också för det svenska samhället med risker för svartjobb och kriminalitet, säger han.

”Inte konstigt att många stannar”

Men trots dåliga förhållanden är det enligt Sanna Vestin, ordförande i flyktinggruppernas riksråd, inte konstigt att många väljer att stanna utan tillstånd.

– Då handlar det ju om att man tycker att alternativet är värre eller att det inte finns något alternativ, säger hon.

Gränspolischefen och inrikesministern är dock överens om att mer måste göras.

– Det är osunt för ett samhälle att ha ett sorts sidosamhälle. På sikt är det här ett allvarligt samhällsproblem och ett problem som många aktörer måste arbeta med, säger Patrik Engström. 

– Det betyder att vi dels måste få fler att återvända frivilligt, dels öka kapaciteten i utvisning och avvisning, säger Anders Ygeman. 

”Jag är djupt oroad över det här skuggsamhället”

Johan Forssell, migrationspolitisk talesman för Moderaterna, tycker att Ygeman säger bra saker men att det händer väldigt lite i praktiken. 

– Vi vill göra en kartläggning över hur många som lever i Sverige utan tillstånd. Vi vill fördubbla preskriptionstiden som idag är fyra år. Vi vill ha fler poliser, minst 2.000 för att klara av det här. Men allt det här säger regeringen nej till. Det är väldigt problematiskt det här, man kan inte ha skuggsamhällen och situationen brådskar. 

– Jag är djupt oroad över det här skuggsamhället. Om man har asylskäl så ska man få en fristad här om man inte har det så ska man så snart som det är möjligt lämna landet.

Ingen vet idag hur många personer som vistas i Sverige utan tillstånd. I en rapport från riksdagens utredningstjänst från juni i år framgår att det gjorts olika uppskattningar och att dessa varierar mellan á 10.000 och 50.000.

Fakta avvisningar

  • De senaste åren har en av fem som sökt asyl fått avslag på sin ansökan. Cirka 40 procent av dessa har lämnat landet frivilligt. År 2015 fick 22.500 avslag och knappt 10.000 av dessa lämnade landet självmant. Migrationsverket tror i sin senaste prognos att fler än så kommer lämna Sverige frivilligt under 2016. Bland annat för att många som kom förra hösten har valt att dra tillbaka sin asylansökan. (Källa: Migrationsverket)
  • I de fall där den som fått avslag på sin ansökan inte gått att få tag på, inte bor på adressen som uppgetts, eller där personen gör klart att de inte vill lämna Sverige, överlämnas ärendet till polisen. År 2015 tog polisen över 10.800 ärenden från Migrationsverket och nästan 6 900, eller 63 procent, av dem gick inte att lokalisera eller få tag på. Dessa ärenden kallas ”avvikna” (Källa Polisens årsredovisning).
  • Fall som polisen tar över är oftast svårlösta. Det kan exempelvis röra sig om personer som saknar en klarlagd identitet. Många ursprungsländer som personer ska återföras till har dessutom regler som innebär att man inte tar emot avvisade personer som tvingas ut ur Sverige. Migrationsverket uppger att det är ett stort hinder då minst hälften av avslagsbesluten inte kan verkställas utan frivillig medverkan (Källa: Migrationsverkets prognos).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.