50 100 uppehållstillstånd utfärdade 2017

Uppdaterad
Publicerad

Antalet människor som beviljas uppehållstillstånd fortsätter att ligga på rekordhöga nivåer. Antalet som fått uppehållstillstånd 2017 har minskat jämfört med året innan, men ligger på betydligt högre nivåer än åren före 2013.

Rättelse:

I en tidigare version av artikeln framstod det som att antalet beviljade uppehållstillstånd och antalet asylsökande var samma sak. Det framstod också felaktigt som att det under 2017 kom historiskt många asylsökanden till Sverige. I artikeln stod det att 50 100 uppehållstillstånd för flyktingar och asylsökande beviljats januari-november 2017, men de flesta av dessa uppehållstillstånd söktes under 2015.

En kortare version av denna text som publicerats på text-tv 23/12-2017 har fällts av Granskningsnämnden eftersom att den stred mot kravet på saklighet i SVT:s sändningstillstånd.

2017 uppgick antalet uppehållstillstånd för flyktingar och asylsökande till 50 100 till och med november, enligt Migrationsverkets senaste statistik. Helårssiffran kommer att bli högre när decembersiffran trillar in så småningom.

I ett historiskt perspektiv är det bara ett år, 1994, som kan mäta sig med dagens nivåer. Det året uppgick antalet uppehållstillstånd till flyktingar och anhöriga till strax över 58 000, en nivå som ligger på ungefär samma nivå som 2015 och 2017, men klart lägre än 2016.

– Vi ligger på höga nivåer i antal beviljade uppehållstillstånd, och det är ju naturligt med tanke på hur många som har kommit till Sverige under de senaste åren, särskilt 2015, säger Fredrik Söderberg Bruce på Migrationsverkets presstjänst.

Minska kommande år

Kommande år tros antalet uppehållstillstånd minska. Enligt Migrationsverkets prognos från oktober kommer närmare 43 000 uppehållstillstånd för asyl- och flyktinganhöriga att utfärdas under nästa år, året därefter räknar man med närmare 33 000.

– Det är alltid svårt att göra prognoser på antalet beviljade uppehållstillstånd, eftersom så mycket beror på det som händer i vår omvärld. Dessutom vet vi inte vilken migrationspolitik som kommer att gälla efter att den tillfälliga lagstiftningen upphör 2019, kommenterar Fredrik Söderberg Bruce.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.