Sverige har drygt 64 000 skyddsrum med tillträde för allmänheten. Nu förbereder sig MSB på att gå igenom allihop. I vintras föreslog försvarsberedningen att alla skyddsrum ska gås igenom under en femårsperiod, och tidigare har en statlig utredning föreslagit samma sak. En stor uppgift för MSB:s enhet som består av tretton personer varav endast två kontrollanter.
– Det kommer att bli bråda dagar, säger Anders Johannesson, chef för skyddsrumsenheten på MSB.
– Vi kommer att behöva bli avsevärt många fler för att göra en kontroll på samtliga skyddsrum.
Hur många fler skulle behövas?
– Gör vi en matematisk formel av det kanske vi skulle behöva 40 kontrollanter och administrativt stöd till det.
Hur lång tid kommer att att ta med dagens personalstyrka?
– Ja då tar det många år, men det tror vi inte är realistiskt att göra.
I år planerar MSB att hinna med ca 2000 kontroller. Man ska rekrytera två till kontrollanter och siktar på att bli ett halvt dussin fler under året, men man har inte pengar till all personal man tror skulle behövas.
Regeringen: Mer pengar kan behövas
I årets budget har regeringen anslagit 100 miljoner kronor för att påbörja inventering och upprustning. MSB uppskattar dock att det kan kosta runt 4 miljarder att kontrollera och rusta upp alla skyddsrum.
– De 100 miljoner vi har avsatt för innevarande år kommer inte att räcka till hela beståndet, men det är en tydlig ambitionshöjning jämfört med tidigare, säger Carl Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.
Kommer det att behöva skjutas till mer pengar?
– Det kan man inte utesluta, och det är en fråga vi får återkomma till i senare budgetbesked och i försvarsbeslutet som kommer i slutet av 2024.
Ökat intresse
På MSB har man märkt ett ökat intresse för skyddsrum.
– Först och främst är man intresserad av var är mitt närmaste skyddsrum, räcker de till alla, är de okej att använda. Sedan brukar det ibland gå över till orosfrågor kring kriget och faran för krig, säger Anders Johannesson.