Det handlar om en relativt ny grupp hemlösa: barnfamiljer som inte har några andra sociala problem än att de saknar en bostad. I Göteborg befinner sig just nu 247 familjer med totalt 670 barn i situationen. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter Väst har gjort.
Familjerna har alla sökt hjälp hos socialtjänsten för att få tak över huvudet och där hänvisats vidare till nödlösningar: boende på hotell, vandrarhem och andra typer av boenden.
– Det är mycket allvarligt, det är boendeförhållanden som inte är tillräckligt stabila för barnen, säger Carina Falkewall, som är sektorchef i Västra Göteborg och bevakar boendefrågor för individ-och familjeomsorgen i samtliga stadsdelar.
Hon berättar att socialtjänsterna försöker undvika hotell och vandrarhem men att bostadsbristen nu är så stor att det inte är möjligt att hitta andra lösningar.
Dramatisk ökning
Det var år 2013 som man började uppmärksamma problemet i Göteborg. Då handlade det om ett fåtal familjer. När kommunen sedan började göra regelbundna mätningar år 2016 hade antalet familjer ökat dramatiskt. Hittills i år har Göteborg inte gjort klart någon mätning men SVT Nyheter Västs kartläggning visar nu att antalet hemlösa familjer ligger på samma höga nivå.
– Det bekräftar en allvarlig bild, att det är många grupper som inte kommer in på bostadsmarknaden, i synnerhet nyanlända, säger Erik Gedeck, avdelningschef på Fastighetskontoret.
”Måste byggas mer billiga bostäder”
Orsaken till att familjer blir bostadslösa är att inflyttningen till Göteborg inte håller jämna steg med bostadsbyggandet, enligt Gedeck. Han påpekar att det har gjorts insatser för hemlösa barnfamiljer, till exempel har kommunen reserverat 400 lägenheter.
Men Carina Falkewalll konstaterar att antalet familjer är konstant trots insatserna.
– Det måste byggas mer bostäder och bostäder som människor har råd att bo i, säger hon.
Så många barnfamiljer är akut hemlösa
Hemlösa barnfamiljer i Sverige
- Nästan 1 500 föräldrar i Sverige, som bodde med minst ett av sina barn, befann sig i en akut hemlöshetssituation när Socialstyrelsen gjorde en mätning vecka 14 förra året.
- Mellan 10 500 – 15 000 barn uppskattas ha bott i någon form av hemlöshet under Socialstyrelsens mätvecka 2017, stadigvarande eller växelvis.
- Socialstyrelsens siffror inkluderar familjer med och utan social problematik, medan SVT:s kartläggning endast inkluderar familjer utan social problematik.
Källa: Socialstyrelsens rapport ”Hemlöshet 2017 – omfatttning och karaktär”
Hemlösa barnfamiljer just nu i Göteborg
- Angered: 55 familjer, 155 barn
- Askim-Frölunda-Högsbo: 22 familjer, 38 barn
- Centrum: 10 familjer, 28 barn
- Lundby: 4 familjer, 21 barn
- Majorna-Linné: 7 familjer, 19 barn
- Norra Hisingen: 8 familjer, 35 barn
- Västra Göteborg: 8 familjer, 17 barn
- Västra Hisingen: 27 familjer, 105 barn
- Örgryte-Härlanda: 25 familjer, 45 barn
- Östra Göteborg: 72 familjer, 184 barn
- Social resursförvaltnings etableringsenhet: 9 familjer, 23 barn
- Totalt: 247 familjer, 670 barn
Källa: SVT Nyheter Väst
Så har det sett ut över tid
Bostadslösa barnfamiljer i Göteborg (antal barn inom parentes)
- September 2013: 39 (130)
- Mars 2016: 246 (641)
- November 2016: 214 (578)
- April 2017: 215 (610)
- Oktober 2017: 235 (683)
- April 2018: 247 (670)
Källor: Göteborgs stad (2013-2017) och SVT Nyheter Väst (2018)
Så gjorde vi undersökningen
- Vi kontaktade samtliga tio stadsdelar i Göteborg samt social resursförvaltnings etableringsenhet för att ta reda på hur många barn och familjer som de har kontakt med som är akut hemlösa och bor på hotell, vandrarhem och andra nödlösningar.
- Frågan vi ställde var: ”Vi vill veta hur ögonblicksbilden ser ut – just nu- hur många barnfamiljer och hur många barn i din stadsdel som är placerade av socialtjänsten i tillfälliga boenden exempelvis upphandlade boenden utan stöd, jourboende/ jourlägenhet för barnfamiljer, vandrarhem eller hotell. Det handlar om barnfamiljer vars huvudsakliga problem är att de inte har någon bostad men att de i övrigt inte behöver stöd.”
- Uppgifterna samlades in under april 2018.
- Frågan ställdes på samma sätt och till samma aktörer som Göteborgs stad gjort när kommunen samlat in uppgifter tidigare år, för att statistiken ska vara jämförbar.