8 mars: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

SMHI: Kan bli nedåt 30 grader i norr

Sol i söder, snöfall som rör sig österut och rejält kallt i norr – det är vad onsdagsvädret bjuder på.

Snö och kraftiga vindar ställde till det för de södra delarna av landet på tisdagen. SMHI utfärdade flera varningar, både gula och orangea. Ovädret har sedan dess rört sig nordost mot Östersjön.

SMHI ligger dock under onsdagsmorgonen kvar med en orange varning över Stockholmsområdet gällande kraftigt snöfall i kombination med blåsigt väder.

I norra Sverige är det lugnare, men rejält kallt. Lokalt kan det bli cirka 20 minusgrader i södra Norrland. I norra Norrland blir det däremot rejält kallt, särskilt i norra Lappland och Norrbotten med nedåt 30 minusgrader.

På torsdag och fredag blir det fortsatt kallt över hela landet och ett nytt snöfall passerar de södra delarna, men det är inte lika kraftigt som tidigare i veckan.

Minst 6 000 barn hemlösa efter branden i Bangladesh

Minst 6 000 barn har blivit hemlösa efter storbranden i världens största flyktingläger i södra Bangladesh. Flera hjälporganisationer larmar om att det krävs åtgärder för att undvika fler bränder framöver – liksom akuta hjälpinsatser.

– Världen får inte glömma bort de här flyktingarna, säger Ezatullah Majeed, chef för Unicef:s fältkontor i lägret.

På kort tid slukade lågorna tusentals primitiva tältbostäder, byggda av bambu och presenningar. Branden i söndags spred sig snabbt i det extremt tätbefolkade lägret i Cox's Bazar, där totalt knappt en miljon flyktingar bor.

Branden var under kontroll efter några timmar men minst 16 000 människor har drabbats, och cirka 6 000 barn står utan tak över huvudet. Ett 20-tal personer saknas ännu.

Tre länder får åter rösta i FN – skulderna betalda

Flera länder har återfått rätten att rösta i FN:s generalförsamling sedan de delbetalat av sina skulder. Det meddelade generalförsamlingens ordförande Csaba Korösi på tisdagen inför församlingen med 193 medlemsländer.

Länderna som fick tillbaka rösträtten var Libanon, Gabon och Sydsudan.

I oktober antog generalförsamlingen en resolution som låter Sāo Tomé och Príncipe, Komorerna och Somalia rösta fram till september trots för stora skulder till FN, anledningen är de oroligheter som sargar de tre länderna.

Därmed är det bara Venezuela som för närvarande har sin rösträtt indragen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.