Finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade vårändringsbudgeten under en pressträff i Rosenbad under onsdagen. Foto: Naina Helén Jåma/TT

90 miljoner flyttas från psykiatrisatsning – till statligt företag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa på ett statligt bolag som tillverkar läkemedel. Därför tar man 90 miljoner från en planerad satsning på psykiatrin.

Pengarna går till det statliga bolaget Apotek Produktion & Laboratorier AB, som enligt regeringen behöver ett kapitaltillskott för att utveckla och tillhandahålla ett bra sortiment av så kallade extemporeläkemedel – läkemedel specialtillverkade för en enskild patient eller patientgrupp.

Samtidigt innebär förändringen att man minskar en planerad statlig satsning på psykatrin.

“En kommande satsning på psykiatrin blir 410 miljoner i stället för 500 miljoner”, skriver Magdalena Anderssons pressekreterare Isabel Lundin till SVT.

“Satsningen blir alltså 90 miljoner kr mindre än planerat”.

Väcker debatt

Totalt ligger statsbidragen till psykiatrin på över 2,2 miljarder. Men trots att man plockar bort nästan en femtedel av en kommande satsning så skriver regeringen i vårändringspropositionen att avdraget inte kommer att påverka verksamheten.

Både den formuleringen och minskningen i sig har väckt debatt i sociala medier.

Johan Ingerö, policyansvarig hos KD, skriver på Twitter att budgeten inte lider någon “brist på ögonbrynshöjare. Här tas t.ex 90 miljoner från psykiatrin till kapitalinsatser i statsägda företag.”

”En mindre summa”

Anna Simon-Karlsson, pressekreterare hos C, replikerar att det primärt är landstingen som finansierar psykatrin medan den aktuella satsningen “handlar om särskilt riktade insatser på en mindre summa från staten”. Hon skriver också att bolaget APL tar fram “specialtillverkade och individanpassade läkemedel som räddar liv – men inte är tillräckligt lönsamt för privata aktörer”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.