90 svenskar har stridit för IS

Uppdaterad
Publicerad

Det finns 90 personer som Säpo kan bekräfta har rest från Sverige till Syrien eller Irak för att strida för IS eller andra liknande grupper, uppger Säkerhetspolisen. Men mörkertalet är stort.

Av de 90 personerna har 23 personer dött, de flesta i strid eller i egna attentat. Det berättade Anders Kassman, operativ chef på Säkerhetspolisen, vid en presskonferens i dag.

Enligt Kassman är de 90 personerna bekräftade fall men mörkertalet är stort.

Terroriströrelsen IS

I förra månaden sade terroristforskaren Magnus Ranstorp att det snarare rör sig om 150 personer som rest till Syrien och Irak för att strida för någon jihadistgrupp, främst IS. Anders Kassman anser att Magnus Ranstorps uppskattning är rimlig.

Oroande utveckling

Intresset för att resa och strida för jihadismen har accelererat den senaste tiden – en oroande utveckling enligt Kassman. Framför allt är det IS (Islamiska staten) som lockar personer till området.

Tydligast märks det i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Bilden bygger på Säpos egen informationsinhämtning och från samarbetetspartners men också på uppgifter från oroliga anhöriga och på tips från allmänheten.

Olika bakgrund

Samtliga som tagit sig till Irak och Syrien för att strida för IS är män. De flesta är ”ganska unga”, berättar Anders Kassman.

– Flera har sin bakgrund i Mellanöstern men många är födda i Sverige och vissa har ingen koppling alls till Mellanöstern.

Svår avvägning

Enligt Anders Kassman gäller det för Säpo att bedöma både förmåga och avsikt hos de personer som varit Syrien eller Irak och kommer tillbaka till Sverige.

Den person som varit i området och kämpat för IS har helt klart ökat sin förmåga att genomföra terrordåd i Sverige eller i något annat land.

– Men det räcker inte med förmåga, det måste finnas en avsikt också, sade Anders Kassman.

Han påpekade att det handlar om en svår avvägning. Vistelse i IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak är en grogrund för ytterligare radikalisering, men även det man kallar utanförskap är också en grogrund.

Anders Kassman sade också att det inte i sig är ett brott att vara radikal islamist eller annan typ av extremist.

– Det är inte förbjudet att ha extrema åsikter eller ens att tillhöra en terrororganisation, det är inget brott. Vi arbetar i gråzonen mellan vad som är tillåtet och inte tillåtet, underströk han.

Sverige ett mål

Enligt Anders Kassman pekas Sverige fortfarande ut som mål av våldsbejakande islamistiska extremister.

– Vi vet att Sverige figurerar i de här sammanhangen där man ger uttryck för hot och hat för företeelser som pågår. Vi har sammantaget ökat vår operativa förmåga för att hantera den här problematiken.

– Det som Säpo tillsammans med de europeiska säkerhetstjänsterna och även andra säkerhetstjänster i världen har störst fokus på är resandeproblematiken. De vi ser åker till Irak och Syrien och deltar i strider för IS räkning, sade Anders Kassman.

Beroende av tips

– Det viktigaste just nu är att följa utvecklingen och göra fortlöpande bedömningar av hotnivån. I dagsläget bedömer vi att den hotnivå vi har ligger kvar, men det är ständig bevakning om den behöver höjas till nivå 4. Det är viktigt att vi är medvetna om det här utan att känna för stor oro.

Han framhåller att Säpo är väldigt beroende av tips och uppgifter från allmänheten för att bedöma säkerhetsläget för Sverige.

Islamiska staten

  • Islamiska staten (IS) är en militant jihadistorganisation som strider mot regeringarna i Irak och Syrien. Gruppen utropade i somras ett kalifat, alltså en stat enligt deras extremt stränga tolkning av islamisk lag, vilket mycket få muslimer ställt sig bakom.
  • Gruppen ligger också i konflikt med flera andra rebellgrupper i Syrien. Utropandet av kalifatet har förvärrat de spänningarna, samtidigt som Islamiska staten kopplat ett allt fastare grepp om sina områden i Syrien och Irak.
  • Islamiska staten har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser i områden de kontrollerar, mot personer de ansett skyldiga till brott.

Källor: AFP, Reuters (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet